onsdag, juli 15, 2020

Protestene som startet i Minneapolis spres til resten av USA

Mest lest nå

51 år gamle Julie skal bære frem og føde sitt eget barnebarn

Julie Loving skal bære frem datterens barn, og sitt eget barnebarn. Datteren, Breanna var ambivalent til forslaget først, men etterhvert syns...

De fredfulle demonstrasjonene som startet i Minneapolis etter George Floyd (46) ble drept av politibetjenten Derek Chauvin 25. mai, utarter seg til resten av landet i form av opptøyer og protester.

Tropper med nasjonalgarder har trukket seg inn i delstaten for å assistere politiet, og situasjonen er mildt sagt ute av kontroll. Nå spres protestene seg både til øst og vest. I Washington D.C. marsjerte folkemengden mot Det hvite hus. Presidentens residens gikk i lockdown, og ingen kunne gå ut eller inn av bygningen. President Trump tok til Twitter og skrev at han ville sende ‘onde hunder’ dersom demonstrantene tok seg forbi blokaden.

I New York City startet protestene 28. mai, og nesten hundre personer ble arrestert for å ha gått til angrep på politiet. Den 29. mai fortsatte de fredfulle demonstrasjonene i Manhatten, men utover dagen ble det rapportert om flere tilfeller av ulovlig aktivitet.


View this post on Instagram

We need hope.

A post shared by Ray H. Mercado (@raylivez) on

En kvinne ble siktet for drapsforsøk etter en hendelse der hun kastet en flaske inneholdende brennbart stoff inn i en okkupert politibil. En annen oppsiktsvekkende hendelse skjedde i samme by da en politibil kjørte inn i et gjerde, rapporterer CNN. Bak gjerdet befant det seg en folkemengde, skrikende etter hjelp. Det er uvisst om noen ble skadet etter hendelsen. Flere politibiler ble også forsøkt antent, og over 200 demonstranter ble arrestert.

I Portland, Oregon deltok hundrevis av fredfulle demonstranter i våkenatt i minne for George Floyd. Flere og flere kom ut i gatene, og etter hvert brøt det ut opptøyer flere steder i byen. Samtlige virksomheter ble vandalisert og plyndret, blant annet et kjøpesenter og en Apple-butikk. Skudd ble avfyrt og bygninger ble satt fyr på, noe som førte til at borgermester Ted Wheeler (D) erklærte unntakstilstand i byen.

Drapet på George Floyd

Det hele ble antent etter George Floyd ble arrestert og kvelt av politibetjenten i Minneapolis på mandag. Floyd skulle visstnok ha forsøkt å betale for en pakke sigaretter med en falsk 20-dollarseddel i butikken Cup Foods på Chicago Avenue.

Da den ansatte oppdaget at seddelen var falsk forsøkte vedkommende å kreve tilbake sigarettene fra Floyd, og ringte deretter til politiet klokken 20.01 for å melde dette inn.

Kort tid etter dette blir Floyd pågrepet. Politiet finner ham sittende i bilen sin, og han trer ut av bilen etter å ha blitt beordret til det. Floyd skal visst ha vist motstand mot å bli med inn i politibilen.

Holdt kneet på Floyds nakke i nesten ni minutter

Klokken 20.19 blir Floyd dratt ut av passasjersetet av politibilen, og han blir deretter dyttet ned i bakken av Chauvin. Hendene er bundet på ryggen, og han ligger med ansiktet ned i asfalten. De tre responderende politibetjentene holder ham nede; en ved hodet, en ved ryggen og en ved beina.

Chauvin presser sitt venstre kne i nakket til Floyd, og Floyd begynner straks å vise vansker med å puste. Chauvin kveler afroamerikaneren sakte men sikkert, og Floyd roper etter moren sin, og ber om hjelp fra folk som ser på.

I åtte minutter og 46 sekunder lå politimannen oppå Floyd med kneet plassert over halsen. De siste to minuttene og 53 sekundene var han stille.

Klokken 20.27 løfter Chauvin kneet sitt av Floyd. For to minutter siden ble pulsen hans sjekket av en annen politimann. Da hadde han ikke puls. Politibetjentene ringer da ambulansen, og Floyd tas til sykehuset. Klokken 21.45 blir Floyd erklært død på sykehuset. Dødsårsaken er fortsatt uvisst, med i en uttalelse fra politidepartementet i Minneapolis står det at Floyd døde av et «medisinsk tilfelle.»

Chauvin er blitt pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Pågripelsen kom etter protestene hadde foregått i tre døgn. Ifølge Dagbladet har 18 klager blitt rettet mot Chauvin. Derek Chauvin samt de tre andre politibetjentene som deltok i hendelsen har alle blitt sparket fra politidepartementet.

130,163FansLik
1,480FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter