Hjem Nyheter PST: Pride-arrangementer er mulige mål

PST: Pride-arrangementer er mulige mål

Torsdag la Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) frem en trusselvurdering rundt årets Pride-arrangementer.

– Det vurderes som MULIG at både høyreekstremister og ekstreme islamister vil forsøke å
gjennomføre terrorhandlinger i Norge i 2023, sier de om det generelle trusselbildet i Norge.

Mulig er midt på skalaen når PST vurderer trusselbildet, og det anses da som like sannsynlig som usannsynlig.

De poengterer at LHBT+-personer og -samlingssteder inngår i fiendebildet til både
høyreekstremister og ekstreme islamister, og er blitt aktualisert som mål det
siste året.

Videre sider de at både høyreekstrem og ekstrem islamistisk propaganda oppfordrer til å angripe lett tilgjengelige mål med få sikringstiltak. Folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak er derfor attraktive terrormål, og en stor del av gjennomførte og avvergede angrep har de siste årene vært rettet mot slike mål.

– Det er særlig Pride-arrangementer som samler store menneskemengder som
vil være attraktive mål, sier PST i trusselvurderingen.

De ser at sikkerhetstiltak for et potensielt mål kan føre til målforskyvning, slik at
trusselaktører endrer modus og velger lettere tilgjengelige mål i randsoner
mellom sikrede og usikrede områder.

Politiet vil sikre en trygg feiring

Politiet sier i en pressemelding at de er opptatt av å bidra til å sikre alle Pride-arrangementer, basert på PSTs trusselvurdering og andre aktuelle risikovurderinger.

– Politidistriktene vil ha dialog med lokale Pride-arrangører og iverksette tiltak basert på foreliggende risikovurderinger, sier Bjørn Vandvik, avdelingsdirektør i Politidirektoratet (POD).

I tillegg til lokal dialog er det også avholdt møter på nasjonalt plan.

Hvilke tiltak som iverksettes baseres på flere forhold, blant annet trussel- og risikovurderinger, nasjonalt- og lokalt situasjonsbilde, størrelse på arrangement og antall deltagere.

Politiet oppfordrer alle til å feire Pride

Politiet skal fremdeles være med å feire Pride og oppfordrer både medarbeidere og innbyggerne til å gjøre det samme. Vandvik understreker at Pride er et viktig symbol på mangfold, åpenhet og inkludering.

– Politiet vil selv flagge med regnbueflagg på politiets tjenestesteder og delta på ulike arrangementer. Vi skal sørge for at rammene rundt årets arrangementer er ivaretatt så alle kan få en trygg og god Pride-feiring. Politiet oppfordrer alle til å markere og feire Pride som normalt, avslutter Vandvik.

Fjorårets Pride endte etter skyting

Under fjorårets Pride-fest i Oslo ble to drept og 19 skadet etter masseskyting i utelivsstrøket rundt London pub i Oslo. Politiet pågrep den 42 år gamle  Zaniar Matapour for hendelsene.

VG skrev at den 42 år gamle mannen av iransk opprinnelse er norsk statsborger. Han er tidligere dømt for grov vold og oppbevaring av narkotika. Han har ifølge avisa også vært etterforsket for andre mer alvorlige forhold, deriblant drapsforsøk, men disse forholdene har blitt henlagt.

Gjerningsmannen er siktet for drap, drapsforsøk og terror.

Den 42 år gamle Matapour skal ifølge Dagbladet ha flyktet til Norge fra den kurdiske delen av Iran med sin familie i 1991. Først kom familien til Bergen. To år seinere, i 1993, flyttet familien til Oslo.

– Den pågrepne er kjent for PST fra tidligere. Vi bidrar nå med all relevant informasjon vi har til Oslo PD, og jobber med å avklare om det kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløpig har vi ikke indikasjoner på det, opplyste PST.

Aktualisert som mål for ekstreme islamister

I den oppdaterte trusselvurderingen sier PST at de etter terrorangrepet 25. juni i Oslo i fjor vurderer PST det slik at LHBT+-samlingssteder har blitt aktualisert som mål for ekstreme islamister i Norge.

De påpeker også at det at angrepet skjedde i Oslo kan bidra til større inspirasjonseffekt her enn ved tidligere angrep som har funnet sted utenfor Norge.

– LHBT+ som terrormål for ekstreme islamister dreier seg ikke kun om å ramme mennesker
som selv definerer seg som LHBT+-personer. Ofrene kan like gjerne være mennesker som
aksepterer liberale verdier og mangfold, er med og feirer Pride, omgås LHBT+-personer
eller oppholder seg på steder forbundet med LHBT+, sier PST i trusselvurderingen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com