Hjem Nyheter PST vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling

PST vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Natt til lørdag ble to drept og 19 skadet etter masseskyting i utelivsstrøket rundt London pub i Oslo. Politiet har pågrepet 42 år gamle Zaniar Matapour for hendelsene. Han er nå siktet for drap, drapsforsøk og terror.

Under en pressekonferanse lørdag sa PST-sjef Roger Berg ifølge NRK at de vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Trusselnivået går opp frå nivå 3 til nivå 5, som er det høyeste nivået.

– Det har foregått en terroraksjon, og det foregår en uavklart terrorsituasjon. Derfor settes nivået opp, sa Berg under PSTs orientering lørdag ettermiddag.

PST-sjefen sa videre at de nå jobber med å etterforske grad av ideologisk motivasjon, og tilknytning til tilhørende nettverk.

PST har ifølge NRK hatt kjennskap til Matapour siden 2015, da han ble radikalisert. De vil ikke spesifisere hvilke nettverk det skal dreie seg om, men PST-sjefen sier til VG at mannen har «sympatisert med ISIL». Det er altså terrorgruppen som også kalles IS, som har operert i blant annet Syria og Irak. 

Politidirektoratet har som følge av PSTs trusselvurdering bedt politidistriktene om å iverksette beskyttende og trygghetsskapende tiltak. Dette kommer frem av en pressemelding fra politiet.

I dag tidlig innførte politiet midlertidig nasjonal bevæpning for å sikre en rask og adekvat respons, ved en eventuell hendelse. Det er opp til politimestrene lokalt å gjøre vurderinger knyttet til planlagte arrangementer. 

– Politiet har iverksatt en rekke tiltak med formål å trygge befolkningen mot voldelig ekstremisme. Disse tiltakene har fokus på situasjonsforståelse, forebygging og beskyttelse. Et viktig element her vil være at politiets radikaliseringskontakter deler informasjon og bidrar til å skape trygghet i lokalmiljøene, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politiet oppfordrer alle til å ta godt vare på hverandre i dag og i dagene som kommer. Politiet vil være synlig til stede og ha en enhetlig tilnærming for å håndtere uønskede hendelser på steder der folk samles. Politidirektoratet følger situasjonen nøye og vil fortsette det gode etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST (Politiets sikkerhetstjeneste).

– Vi føler med alle de som nå er redde, eller sørger over venner de har mistet, og oppfordrer publikum til å være årvåkne og ha en lav terskel for å kontakte politiet eller PST, sier politidirektøren

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com