in

Psykiater har levert konklusjon i Kongsberg-saken

Espen Andersen Bråthen. Foto: Privat

Politiet har mottatt den rettspsykiatriske erklæringen i saken fra Kongsberg der en mann i oktober 2021 drepte fem personer. 

I en pressemelding sier Politiet at erklæringen er sendt til vurdering til Den rettsmedisinske kommisjon på vanlig måte.


De sakkyndige konkluderer enstemmig med at siktede har en psykisk lidelse som etter politiets oppfatning gjør at det er grunn til å tro at han kan ha vært utilregnelig under handlingene, og dermed ikke ha strafferettslig skyldevne.

Det er retten som tar endelig stilling til om siktede på grunn av den psykiske lidelsen var utilregnelig under handlingene, da dette er en juridisk vurdering.

Politiet opplyser at de derfor ikke kommer til å gi mer detaljert informasjon om innholdet i den sakkyndige erklæringen.

– Dersom retten kommer til at det er tvil om siktedes tilregnelighet, kan han dømmes til tvunget psykisk helsevern men ikke dømmes til tidsbestemt fengselsstraff eller forvaring, heter det i meldingen fra Sør-Øst Politidistrikt.

Rettssaken etter drapene på Kongsberg skal etter planen foregå mellom 11. mai og 17. juni.

Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene, og har erkjent de faktiske forhold, men har ikke erkjent straffeskyld.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Bakgrunn: Fem mennesker mistet livet da en Bråthen begynte å skyte med pil og bue på tilfeldige personer i Kongsberg.

Tidligere i februar opplyste Buskerud tingrett at rettssaken kun er forhåndsberammet, og at de ikke har mottatt tiltalen ennå.

Politiets hovedhypotese er at siktede Espen Andersen Bråthen var psykisk syk under angrepet. I forkant av massedrapene var han tidligere kjent hos både politi, PST og helsevesen. Bråthen har erkjent de faktiske forhold, men har ikke erkjent straffeskyld.

Fem mennesker mistet livet og to ble skadet i den tragiske hendelsen. En av de skadde skal ha vært en politimann.

Innledningsvis ble det hevdet at 37-åringen hadde konvertert til islam. Han skal tidligere ha truet med at noe kunne skje på en YouTube video fra 2017, som senere ble fjernet.

Det gikk imidlertid ikke mange dagene før politiet ifølge VG opplyste at Bråthen foreløpig ikke var siktet for terror, men at hypotesen om sykdom var styrket. 

En nær venn av Bråthen, fortalte Nettavisen at Bråthen i årevis har slitt med psykiske problemer, uten å ha fått skikkelig hjelp.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Skal du til fjells i vinterferien? Da må du passe på dette

En av Sveriges mest omtalte historiske begivenheter blir film – Erlend Loe har skrevet manus