Hjem Forskning Psykolog: – Derfor hamstret folk dopapir

Psykolog: – Derfor hamstret folk dopapir

av Marte Frimand

Ganske mange nordmenn stilte seg dette spørsmålet for bare noen få dager siden: Hvorfor i alle dager hamstrer folk dopapir? Er det ikke snakk om rennende nese? Ikke rennende mage?

Ja, hvorfor i alle dager begynte folk å hamstre dopapir? Enda Erna Solberg nettopp hadde vært på TV-en og fortalt oss at vi ikke måtte hamstre og at det var nok varer til alle.

Frank Karim er atferdsøkonom med master i beslutningspsykologi. Ina Ekerstuen Rørkoll er psykolog. Sammen har de skrevet et innlegg i VG der de prøver å forklare hva det egentlig var som skjedde denne merkelige dagen midt i mars 2020.

«For å forstå dette, må vi tilbake til de to anerkjente psykologene Kahneman og Tverskys banebrytende forskning på hvordan vi mennesker foretar beslutninger under usikkerhet», skriver de to.

Rovdyr på savannen

«I utviklingen fra å være rovdyr på savannen til en rasjonell og analytisk agent storbyen, har vi mennesker utviklet evnen til å kunne sortere og bearbeide store mengder informasjon for å kunne ta raske og rette valg. Dette omtales som kognitive heuristikker, også kjent som tommelfingerregler. Fordelen med tommelfingerregler er at de er raske, krever lite tankekraft og fungerer som regel godt i hverdagen», skriver Frank og Ina, og fortsetter:

«Problemet oppstår derimot når vi er i en ny og fremmed situasjon med høy grad av usikkerhet. Hvor farlig er covid-19? Er det behov for å hamstre? I så fall, -hva er lurt å hamstre i slike krisetider? Dette er som regel spørsmål få av oss har tenkt på frem til mars 2020, men som vi nå må forholde oss til, og ikke minst hvor det haster med en beslutning.»

Hvorfor akkurat dopapir?

«Når vi står der på Kiwi torsdag ettermiddag, tenker en del av oss at folk er usolidariske, egoistiske og litt vel hysteriske som hamstrer til tross for myndighetenes klare fraråding. Samtidig dukker frykten opp for å ha feil og at man i denne situasjonen skal ende opp som en taper. Vår logiske sans sier nei, men følelsene kombinert med den usikre situasjonen sier at du bør hamstre.

dopapir

Ingen vil stå igjen som taperen. Foto: Canva

For å vite hva som er korrekt, bemerker vi oss andres atferd for å søke bekreftelse og svar. Hvor mange pakker med mel eller bokser med fiskeboller trenger man i krisetider? Hva er det egentlig som er viktig i krisetider? Denne gangen synes toalettpapir å være det viktigste. Men hvorfor akkurat dopapir?»

Observerer omgivelsene

«I stressede og usikre situasjoner er rasjonell tenkning hemmet. I stedet skanner vi og ser hva folk rundt oss gjør. Om du ser tomme hyller, overfylte handlevogner og panisk oppførsel, er sannsynligheten stor for at du vil opptre på samme måte. Fra et evolusjonsperspektiv, har sosiale bevis vært helt essensielt for vår overlevelse som art. Når vi ikke vet hvordan vi skal reagere, observerer vi omgivelsene våre for veiledning. Er vi ute i sjøen og bader, og vi ser folk løpe opp fra vannet livredde, vil vi trolig gjøre det samme da vi tolker dette som at vi er i livsfare.

På samme måte kan vi best forstå og forklare den tilsynelatende absurde atferden med hamstring av dopapir. Valgene vi tar er gode, så lenge folk flest er enige uavhengig av rasjonalitet. Denne gangen vant dopapir.»

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.