Besteforeldre er ofte en kilde til kjærlighet, støtte og visdom i barnas liv. Men hvordan påvirker de egentlig oppveksten, og hvor ofte bør de være en del av barnebarnas hverdag?
Besteforeldre kan være en uvurderlig støtte, både emosjonelt og praktisk. De representerer ofte en kilde til trøst og veiledning for både barnebarn og foreldre. Ifølge psykolog Ludmila Onorati, som er spesialisert i foreldreskap, kan besteforeldre hjelpe barn å forstå sine røtter og danne en solid identitet.
– Besteforeldre er bærere av familietradisjoner og historier. De har tid til å dele disse med barnebarna, noe som styrker både barnas og besteforeldrenes selvfølelse, sier Onorati til magasinet Clarin.
Kommunikasjon og grenser
Selv om besteforeldre har mye å tilby, kan det noen ganger oppstå konflikter mellom dem og foreldrene. Onorati påpeker at det er viktig med god kommunikasjon og klare grenser for å unngå misforståelser.
– Foreldre må sette tydelige grenser for besteforeldrene, og understreke at foreldrene har det siste ordet når det gjelder oppdragelse og disiplin, sier hun.
Det er også viktig å forstå at visse regler kan variere fra hjem til hjem. Mens noen ting som teknologibruk og kosthold bør være konsistente, kan andre være mer fleksible.
– Foreldre bør ikke pålegge besteforeldrene sine regler hjemme, men kommunisere hvilke grenser som er ikke-forhandlelige, som bruk av teknologi og matvaner, forklarer Onorati.
Hvor ofte besøke?
Når det gjelder hvor ofte besteforeldre bør besøke barnebarna, finnes det ingen universell regel. Det viktigste er intensjonen bak besøkene og ønsket om å være til stede i barnas liv.
– Det er ingen spesifikk anbefalt frekvens for besøk. Det handler om å ha lyst til å dele tid sammen og være til stede i barnebarna sine liv, sier Onorati.
For besteforeldre som bor langt unna, kan teknologi spille en viktig rolle i å opprettholde båndene. Regelmessige samtaler og virtuelle besøk kan være like verdifulle som fysiske møter.
Det er også viktig å finne en balanse som fungerer for alle parter. For foreldre gjelder det å være sensitive overfor besteforeldrenes behov og ikke overbelaste dem.
– Foreldre må ha takt og empati med besteforeldrene for å sikre at tid med barnebarna ikke blir en byrde, men en glede, avslutter Onorati.