Hjem Meninger Psykolog: – Du skal ikke skamme deg om du har det fint nå

Psykolog: – Du skal ikke skamme deg om du har det fint nå

av Marte Frimand

Psykolog Renate Horgheim opplever at mange har det bedre nå, når tempoet er rolig og vi er mer hjemme. Men er det egentlig greit å si at vi har det fint nå? For ligger det ikke en forventning i lufta om at vi skal ha det vondt og streve i denne krisetiden?

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er en av de «ekspertene» som har gitt råd, med en slags selvfølgelighet om at de fleste familier strever nå, skriver Renate Horgheim i et innlegg i Dagsavisen.

– Det har vært et genuint ønske om å ufarliggjøre og normalisere det å streve, for jeg vet at det gjør oss godt. Men tross gode intensjoner har rådene sin bakside, skriver hun videre, og påpeker:

– Med disse rådene sier jeg til voksne mennesker at jeg ikke har troen på at de mestrer dette selv. Jeg forteller indirekte at det kan være potensielt skadelig for dem å tilbringe mye tid sammen med familien. Jeg formidler lite håp, i en allerede ganske håpløs situasjon.

Nye krefter og ressurser

Renate skriver at som primitive rovdyr, ligger det i vår natur å tilpasse oss endringer, slik at vi på best mulig måte kan overleve. Vi mobiliserer nye krefter og ressurser, som vi ikke ante at vi hadde i oss.

– Vi har blitt et lag som står samlet i samme båt, uavhengig av våre ulikheter, fordi vi trenger hverandre i kampen mot vår felles fiende. Det har oppstått en raushet, godhet og en fellesskapsfølelse, og dette gjør vår psykiske helse godt. Koronasituasjonen mobiliserer oss til å gjøre mye av det som er bra for vår psykiske helse og vi gjør det omtrent på autopilot, skriver hun.

Vi ser hva som er viktig

Renate forteller at hun som psykolog vet at nøkkelen til bedring ofte ligger i de nære relasjonene. Hun har pratet med mange barn og ungdommer som savner tid med foreldrene sine. Utfordringen er at tid er en mangelvare i vår vanlige hverdag.

– Det endret seg med koronatiltakene. Vi tvinges til å roe ned tempoet. Vi tvinges til å senke kravene, og vi tvinges til å bruke mer tid sammen. Det er fristende å si at koronasituasjonen kan hjelpe oss til å se hvem som faktisk er viktige for oss, skriver hun.

Et styrket fellesskap

– Isolasjon og uvisshet er tøft for oss, mens mer tid sammen og et styrket felleskap kan være helsefremmende. Vi lever i et samfunn som raskt kan gi oss følelsen av å aldri strekke til, aldri ha tid nok og aldri være god nok.

– Det er lite rom for å bruke tid på våre relasjoner, fordi dette gjør at vi blir akterutseilt på andre arenaer. Vi blir lært til at det er noe galt med oss hvis vi strever med dette, og blir fortalt at vi må oppsøke eksperter som kan hjelpe oss, skriver hun videre.

LES OGSÅ: Professor: Unge kan bli alvorlig syke uten forvarsel. Disse tegnene må du følge med på

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.