Hjem Familie Psykolog: – Søsken som krangler blir smartere

Psykolog: – Søsken som krangler blir smartere

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ja, det er utrolig slitsomt å høre på at barna dine krangler. Hvem hadde ballen først? Hvem begynte egentlig? Og hvem var det som slo og hvem lugget? Kanskje er det derfor en liten trøst å få høre at du bare skal la barna krangle. De blir nemlig både klokere, smartere og mer modne av det.

Den danske psykologen og professoren Dorte Kousholt sier til magasinet Alt at hun har tre gode nyheter å dele med foreldre som har barn som krangler.

For det første: Det er helt normalt. For det andre: Det er forståelig at du blir lei. Og for det tredje: Barna dine lærer en hel masse av å krangle med hverandre.

«Vi mennesker trives best med harmoni i omgivelsene våre og i familien. Derfor syns mange foreldre at konstante konflikter mellom søsken er utrolig frustrerende og en kilde til stor avmakt. Det er forståelig, men et familieliv uten konflikter er et helt urealistisk ideal», sier hun.

Lærer sosiale spilleregler

Dorte forteller at de små daglige gnisningene i familien er med på å lære barna sosiale spilleregler og kommunikasjon. Når barnet ditt krangler med sin søster eller bror, lærer det blant annet å argumentere, det får utvidet ordforråd og det lærer å uttrykke og styre følelsene sine.

Søskenkrangling

Søskenkrangling kan være slitsomt for foreldrene, men har også flere fordeler. Foto: Canva

«Når ungene er uenige om hva de skal leke, så lærer de at mennesker er forskjellige og har lyst til forskjellige ting. Og de finner ut av at det er mange versjoner av verden, alt etter som hvem i familien de spør. Det er nyttig lærdom å ta med seg, både som barn og senere voksen», sier psykologen.

La barna ordne opp selv

Dorte mener også at foreldrene godt bare kan la barna krangle uten å bryte inn.

«Når det er flere barn i familien, lærer de også at de ikke alltid kommer først i køen og få dekket sine behov. De får en forståelse av at man noen ganger må vente på andre og ta hensyn til andres behov», sier hun.

LES OGSÅ: Studie viser at den yngste i søskenflokken har størst sjanse for å bli millionær

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com