torsdag, februar 20, 2020
Familie Psykolog: - Søsken som krangler blir smartere

Psykolog: – Søsken som krangler blir smartere

-

Ja, det er utrolig slitsomt å høre på at barna dine krangler. Hvem hadde ballen først? Hvem begynte egentlig? Og hvem var det som slo og hvem lugget? Kanskje er det derfor en liten trøst å få høre at du bare skal la barna krangle. De blir nemlig både klokere, smartere og mer modne av det.

Den danske psykologen og professoren Dorte Kousholt sier til magasinet Alt at hun har tre gode nyheter å dele med foreldre som har barn som krangler.

For det første: Det er helt normalt. For det andre: Det er forståelig at du blir lei. Og for det tredje: Barna dine lærer en hel masse av å krangle med hverandre.

«Vi mennesker trives best med harmoni i omgivelsene våre og i familien. Derfor syns mange foreldre at konstante konflikter mellom søsken er utrolig frustrerende og en kilde til stor avmakt. Det er forståelig, men et familieliv uten konflikter er et helt urealistisk ideal», sier hun.

Lærer sosiale spilleregler

Dorte forteller at de små daglige gnisningene i familien er med på å lære barna sosiale spilleregler og kommunikasjon. Når barnet ditt krangler med sin søster eller bror, lærer det blant annet å argumentere, det får utvidet ordforråd og det lærer å uttrykke og styre følelsene sine.

Søskenkrangling
Søskenkrangling kan være slitsomt for foreldrene, men har også flere fordeler. Foto: Canva

«Når ungene er uenige om hva de skal leke, så lærer de at mennesker er forskjellige og har lyst til forskjellige ting. Og de finner ut av at det er mange versjoner av verden, alt etter som hvem i familien de spør. Det er nyttig lærdom å ta med seg, både som barn og senere voksen», sier psykologen.

La barna ordne opp selv

Dorte mener også at foreldrene godt bare kan la barna krangle uten å bryte inn.

«Når det er flere barn i familien, lærer de også at de ikke alltid kommer først i køen og få dekket sine behov. De får en forståelse av at man noen ganger må vente på andre og ta hensyn til andres behov», sier hun.

LES OGSÅ: Studie viser at den yngste i søskenflokken har størst sjanse for å bli millionær

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Med hjelp av to epler lærte denne læreren elevene sine noe om mobbing

Mobbing er et stort problem som vi dessverre ikke har klart å få bukt med i Norges land. Vi vet at rundt 63.000 barn...

Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort – ønsker å advare andre

47-år gamle Martin Sandqvist fikk sjokk da Nittedal tannklinikk avdekket store skader i munnen hans. Martin har brukt snust hver eneste dag de siste 30...

Brukte mobil mens han kjørte og tok livet av tre barn – Nå ønsker familien at du skal se videoen

Alt for mange mennesker bruker mobiltelefonen mens de kjører. Og alt for mange må betale med livet sitt som følge av dette. Visste du at...