mandag, september 27, 2021

Psykolog: spør babyen om tillatelse før du bytter bleie

Mest lest nå

Psykologen skaper debatt med uttalelsene sine.

Forelderrollen er vanskelig. Ofte kan det nok føles som den vanskeligste oppgaven vi har. For samtidig som vi alle ønsker å være gode foreldre, møtes vi av et hav med tips og teorier. Både fra familie og venner, men ikke minst fra «eksperter».

Spørsmål om barna skal få sove i foreldrenes seng, hvor mye skjerm de skal få bruke, når de skal legge seg, hva de skal spise og hvilke konsekvenser man skal bruke ovenfor barna er bare noen av tusen spørsmål foreldre stiller seg i løpet av oppdragelsen.


Så var det disse ekspertene da. De finnes jo i hopetall. Ofte med forskjellige meninger og teorier om hvordan vi bør oppdra barna våre.

En pedagog ved navn Deanne Carson har de siste årene skapt enormt med reaksjoner på sosiale medier for sine uttalelser.

I følge henne bør nemlig foreldre be barna om tillatelse før de bytter bleie, slik at de dermed kan legge grunnlaget for «samtykke» i forholdet til kroppen fra tidlig alder.

Deanne Carson skaper debatt med sine uttalelser. Foto: privat

Får jeg bytte bleien din?

I følge Carson bør mødre og fedre henvende seg til babyene sine med setninger som «Nå skal jeg bytte bleie, ok?» og deretter vise med kroppsspråket at man venter på samtykke fra barnet. Selv om babyen som enda ikke har språk, ikke kan svare, kan dette, ifølge denne psykologen, vise seg å være nyttig for barna i forhold til å bli mer bevisst på hva som skjer med kroppen deres.

Psykologen mener også at tilnærmingen vil være nyttig i tilfeller av barnemishandling, der barnets kunnskap om at de skal kunne bestemme over sin egen kropp vil være en måte å gjøre dem mer selvsikker og mer bevisste på hva som skjer.

Ekspertens uttalelse har skapt en stor debatt på forskjellige forumer og sosiale medier. Kanskje ikke så rart da teorien hennes ikke er noe vi leser om hver dag.

De fleste som kommenterer saken rister på hodet av argumentene til Carson. Flere påpeker at det å skifte babyens skitne bleie fremfor alt er et spørsmål om renslighet og hygiene, og at ingen foreldre bør nøle med å gjøre det.

Eksperten mener at babyer må lære om bestemmelse over egen kropp. Foto: Canva

Kritikken har vært så sterk at Carson ved et tilfelle valgte å deaktivere kontoene på sosiale medier midlertidig etter uttalelsene. Senere bestemte hun seg imidlertid for at hun ville svare på kommentarene og kritikken.

– Noen mennesker har valgt å latterliggjøre meg, selv for utseendet mitt. Men arbeidet vi gjør for å skape samtykke hos barn er den beste måten å forhindre misbruk, sier hun til Independent.

Hva mener du? Tanken til Carson er det jo ikke noe gale med. Hun brenner for å bekjempe misbruk av barn, noe som selvfølgelig er veldig bra at hun engasjerer seg for. Men å spørre barna om tillatelse til å skifte bleie, vil det ha noe for seg? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
213FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter