Hjem Forskning Pynter du tidlig til jul? Det kan gi deg et langt og lykkeligere liv

Pynter du tidlig til jul? Det kan gi deg et langt og lykkeligere liv

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det sies at en god latter forlenger livet, men faktisk er det en enklere forklaring på fenomenet enn dette. Når vi er glade produserer hjernen vår endorfiner, serotonin og dopamin, såkalte «glade hormoner» som alle påvirker mer enn bare humøret.

De «glade hormonene» bidrar nemlig ikke bare til at føler oss bedre, vi lever også lenger samtid som som det er godt for immunsystemet. Så er spørsmålet, hva gjør oss glade, og her er det mange delte meninger.

Noen mener at det å omgis gode venner gjør oss glade, og det gjør det sikkert også, men en oppsiktsvekkende undersøkelse viser at det kan være helt andre ting som gjør minst samme nytten. En av dem er å pynte til jul. Ja, du leste riktig. Folk som pynter til jul tidlig, har større sannsynlighet for et lengre og lykkeligere liv enn de som ikke gjør det.

Det er en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Journal of Environmental Psychology» som fastslår at det å pynte til jul faktisk kan påvirke helsen din – både fysisk og psykisk.

For ikke bare beveger du deg mer enn ellers, du blir glad og i godt humør av det. Pynter du så tidlig, vil du gå og glede deg, hvilket også produserer de positive hormonene vi har så godt av.

En av forskerne bak undersøkelsen, Steve McKeown, en psykoanalytiker på McKeown Clinic, hevder at det er flere bakenforliggende årsaker til at vi føler glede ved å pynte til jul, ut over forventningen om den forestående feiringen. Det minner oss om barndommen på en positiv måte, samtidig som undersøkelsen viser at hjem som er pyntet med julepynt ofte blir oppfattet som mer «åpne» og gjestfrie enn andre.

– I en verden full av stress og angst omgås folk gjerne ting som gjør dem lykkelige og juledekorasjoner fremkaller sterke barndomsfølelser. Dekorasjonene er et anker eller en vei til disse magiske barndomsfølelsene av forventning. Om du setter opp julepynt tidlig forlenger du forventningene, Sier psykoanalytiker Steve McKeown til Unilad.

LES OGSÅ: Professor mener sjokolade kan ha bedre hostedempende effekt enn honning og sitron

Det legges imidlertid til at julepynt også kan vekke vonde minner, spesielt hvis man nylig har mistet noen man pleide å feire jul med, men hovedsakelig er erfaringene gode i forhold til julepynting.

– Det kan være en bittersøt følelse. Kanskje er julehelgen en påminnelse om da en kjæreste fortsatt levde. Eller å se på et juletre kan minne noen om hvordan livet var da de fortsatt trodde på julenissen. For mennesker som har mistet en du er glad i, kan formålet med julen være en påminnelse om den gode tiden de hadde med denne personen. Å pynte til jul tidlig kan få dem til å føle seg nær den personen, sier psykoterapeut Amy Morin til Unilad.

Så oppskriften på et langt og lykkelig liv må være å pynte til jul tidligere enn ellers, og heller bruke tiden frem fra pyntingen til selve julekvelden til å glede seg.

Og for de som allerede vil være tidlig ute og begynne på julegavene så burde du sjekke ut de personlige julekoppene til Plakatbar.

Del artikkelen med noen som elsker jul! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com