Hjem Forskning Dette rammer 80 prosent av alle kvinner – og øker risikoen for hjertesykdom

Dette rammer 80 prosent av alle kvinner – og øker risikoen for hjertesykdom

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ny forskning viser at kvinner som har problemer med hetetokter eller nattesvette har langt høyere risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Rundt 80 prosent av alle kvinner opplever varierende grad av hetetokter og nattesvette i overgangsalderen.

En studie gjort ved Universitetet i Queensland i Brisbane i Australia, publisert i the American Journal of Obstetrics and Gynecology, viser ifølge VG at kvinner med slike plager en økt risiko for alvorlige hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Ekspert advarer mot slanking i overgangsalderen

Blant hovedfunnene er at kvinner med alvorlige problemer med enten hetetokter eller nattesvette har en dobbelt så høy risiko for hjerte- og karsykdommer sammenlignet med kvinner som ikke har hetetokter eller nattesvette.

Samtidig viser studien at risikoen for hjertesykdom henger mer sammen med alvorlighetsgraden av hetetokter og nattesvette enn med hyppigheten og varigheten.

LES OGSÅ: 6 tegn kroppen kan gi deg før et hjerteinfarkt

– Denne studien bidrar til å kunne identifisere kvinner som har en høyere risiko for å utvikle alvorlige hjerte- og karsykdommer, og som har behov for å bli fulgt opp klinisk, sier hovedansvarlig for studien, professor Gita Mishra, ifølge VG

Professor Gita Mishra forklarer at sammenlignet med kvinner uten hetetokter og nattesvette, har kvinner med disse symptomene oftere høyere kolesterol, høyere forekomst av fettstoffet triglyserider i blodet, høyere blodtrykk og høyere risiko for diabetes.

LES OGSÅ: Eli Kari Gjengedal fryktet alvorlig sykdom og døden – beskjeden fra legen overrasket henne

Det er ikke analysert hvorvidt hormontilskudd, som er vanlig for å redusere slike plager, også kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Professor Misha er opptatt av at hetetokter og nattesvette skal oppfattes som tidlige signaler på mulige fremtidige hjerte- og karsykdommer.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com