Foreløpige funn fra Mattilsynet sin tilsynskampanje på svin er nå presentert: Rapporten viser at det i over halvparten av tilsynene var brudd på regelverket.
– Alvorlig at så mange ikke klarer å overholde minimumskravene, sier Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.
I juni 2019 kom NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Etter de grusomme avsløringene lovet svinenæringen bot og bedring. Men i juni 2021 avslørte NRK nok en gang uverdige forhold for norske griser.
Mattilsynet er nå i gang med en storstilt tilsynskampanje i norske svinefjøs, og har presentert funn som er gjort frem til og med august 2021.
Av rapporten fremgår det at Mattilsynet har funnet brudd på regelverket i 54.8 prosent av dyreholdene de har undersøkt i denne perioden. Mattilsynet understreker at få av disse er alvorlige brudd.
Så langt i kampanjen er det funnet flest avvik som gjelder for lite eller manglende rotemateriale eller strø, som grisen skal ha i bingen sin. Når det blir registrert brudd på regelverket her, kan det variere fra litt for lite strø og rotemateriale til fullstendig fravær.
– Tilsynene vi nå gjennomfører, gir våre inspektører god mulighet til å veilede bonden, som er en viktig del av Mattilsynets oppgave, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef dyrevelferd og leder av styringsgruppen for Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin 2021–2022.
Da Mattilsynet presenterte det de har funnet hittil, understrekte de samtidig at de foreløpige funnene viser hva Mattilsynet har funnet etter at 168 av de totalt 600 tilsynene i kampanjen er gjennomført.
– Det er mange tilsyn igjen, og det er derfor viktig å ikke trekke konklusjoner utfra disse foreløpige funnene. Antallet er viktig for å få et tilstrekkelig grunnlag for å kunne si noe om velferden for svin i Norge, sier Knævelsrud.
Men av 168 tilsyn ble 28 av produsentene gitt et hastevedtak, altså vedtak som det er nødvendig å gjennomføre umiddelbart.
– Når så mange ikke klarer å oppfylle minimumsregelverket er det alvorlig. Mange av bruddene som er oppdaget er på områder som er viktige for grisens primærbehov, helse og velferd, som nok vann, behandling av syke og skadde dyr, strø og rotemateriale, sier Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.
Dyrevernalliansen forteller at de har fått innsyn i flere av rapportene fra kampanjen, med bilder.
– Flere av tilsynsrapportene anser vi som veldig alvorlige, spesielt tatt i betraktning at tilsynskampanjen har vært varslet og at næringen har lovet bedring. Det burde vært en selvfølge at alle oppfyller kravene i minimumsregelverket.
Mattilsynet selv sier at få av funnene blir betegnet som alvorlige. Dette reagerer Dyrevernalliansen på.
– Hvis Mattilsynet er avhengig av å komme inn i et fjøs med flere døde dyr for å betegne noe som et alvorlig brudd har vi et kjempeproblem. Det er definitivt alvorlig dersom ikke grisen får strø, rotemateriale eller vann i bingen. Mattilsynets definisjon av alvorlige brudd er vår definisjon på dyretragedier, sier Efskind.