søndag, januar 24, 2021

Rasende seere vil forby filmen Grease. Mener den er rasistisk, sexistisk og homofobisk

Mest lest nå

Da filmklassikeren Grease hadde premiere i 1978 inntok den umiddelbart tronen som en av filmverdenens største musikaler, og på kort tid ble den også en av de mest inntektsbringende.

Folk gikk mann av huse og benket seg i kinosaler verden over for å følge Danny og Sandys elleville ferd mot kjærligheten. Og som de fleste sikkert har fått med seg ble rollen som Danny spilt av ingen ringere enn John Travolta, mens Sandy ble spilt av Olivia Newton-John.

Siden den gang har Grease med jevne mellomrom dukket opp på tv-skjermen i inn- og utland, til stor glede for store og små fans av filmen. Men nå også til ergrelse for noen – som mener filmen ikke bør vises mer da den etter sigende skal være både sexistisk, rasistisk og homofobisk.


Det fikk den engelske kringkastingskanalen BBC erfare, da de sendte filmen i julen.

Filmen, hvor handlingen er lagt til 1958, handler kort fortalt om en gjeng highschoolelever, ledet an av den tilsynelatende tøffe Danny som under et ferieopphold faller for den yndige Sandy. Problemet er bare det at Danny, som vanligvis går kledd i lærjakke og røyker, ikke har vist den ærbare og dydige Sandy sin sanne side, hvilket medfører en rekke forviklinger og intriger da det viser seg at begge skal fullføre sitt siste år på samme skole.

Rasistisk

Kritikken, som i hovedsak ble spredt på sosiale medier, inneholdt blant annet påstander som at filmen er rasistisk da den stort sett bare inneholder hvite skuespillere, er sexistisk da den fremstiller det mannlige kjønn som det sterke, mens kvinner generelt er svake og til for å tilfredstille mannen. Videre er det scener hvor en av Dannys venner ligger under en benk og kikker opp under skjørtene til noen jenter, hvilket betegnes som perverst, og sist men ikke minst blir Rizzo nedverdiget for å ha hatt sex uten beskyttelse.

At filmen skal være homofobisk forklares med at det under den store dansekonkurransen ettertrykkelig gis beskjed om at to av samme kjønn ikke skal danse sammen, og noen mener at når Danny skryter til vennene sine om da han møtte Sandy blir spurt om «did she put up a fight» så hentydes det til voldtekt.

De som velger å forsvare filmen forteller at den tross alt bare er ment som ren underholdning, og ettersom handlingen er lagt til 1958 må den nødvendigvis også gjenspeile det samfunnet som var på den tiden. Dessuten ble den innspilt i 1978, og verden så ganske så annerledes ut for 42 år siden.

Hva mener du? Er Grease av en slik art at den ikke bør vises mer, eller ligger det noe i kritikernes påstander om at den er homofobisk, sexistisk og rasistisk? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

LES OGSÅ: Fredrik Solvang kaster seg inn i krenkelsesdebatten: – Det går ikke an

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter