Hjem Familie Rebeccas datter fikk kjemisk forbrenning – Lege forteller hvorfor man bør bruke solkrem som er tilpasset barnets alder

Rebeccas datter fikk kjemisk forbrenning – Lege forteller hvorfor man bør bruke solkrem som er tilpasset barnets alder

av Eivind Skår Ertesvåg

Vi vet alle hvor viktig det er å smøre oss med solkrem. Vi har tidligere skrevet om hudkreft og hvorfor man alltid bør bruke solkrem. Men er det slik at vi skal smøre barna våre inn med hvilke som helst solkrem?

Rebecca Cannon har skrevet en advarsel på Facebook hvor hun vil gjøre andre foreldre oppmerksom på hvilke solkrem de bruker på barna sine.

Den 32-år gamle moren var på besøk hos sin søster da hun oppdaget at hun hadde glemt solkremen hjemme. Hun lånte derfor litt solkrem av søsteren for å smøre inn sin 14 måneder gamle datter. Det skulle hun aldri gjort. Datteren reagerte voldsomt på solkremen og ble innlagt på sykehus.

Hovnet opp

Rebecca smurte inn 14 måneder gamle Kyla med solfaktor 50. Like etterpå begynte ansiktet hennes å bli rødt og opphovnet, skriver Today.

Neste morgen var ansiktet fult av væskende byller.

Foto: Facebook

Annengrads forbrenning

Rebecca som kommer fra Canada dro til sykehuset med datteren. Her ble det konstatert at jenta hadde fått annengrads forbrenning. Hvordan kunne hun ha blitt forbrent når hun hadde hatt så sterk solkrem på seg før hun ble utsatt for sollys?

Rebecca forteller til Today at datteren var den eneste som hadde brukt solkremen, og den eneste som hadde blitt solbrent denne dagen.

Tilstanden til den lille jenta ble bare verre. Moren oppsøkte derfor en hudlege, her ble det avdekket at det var snakk om en kjemisk forbrenning. Det var solkremen som hadde skadet huden til Kyla.

Foto: Facebook

Rebecca har tatt kontakt med produsenten av solkremen, Banana Boat. De undersøker nå produktet sitt for å finne ut hva som kan skyldes den voldsomme reaksjonen til Kyla. Produktet bærer navnet Banana Boat Kids Sunscreen Spray SPF 50. Samtidig understreker produsenten at deres solkremer alltid har en nøytral PH-verdi og dermed ikke skal kunne skape kjemiske forbrenninger.

Today har pratet med en lege som kan ha svaret på gåten. Han mener at alkohol eller C-vitaminer som solkremen inneholder, kan ha skapt reaksjonen.

– Det kan rett og slett bare ha vært en reaksjon på at huden ble irritert. Det er ikke nødvendigvis forårsaket av noe unikt i dette produktet, sier legen Adam Friedman.

Foto: Facebook

Skal man være redd for å bruke solkrem på barn?

Absolutt ikke. Det er særs viktig at man smører inn barn med solkrem, men i følge legen Adam Friedman bør man bruke solkrem som er tilpasset barnets alder. Han råder foreldre til å bruke solkrem som inneholder mineralske filtre. Disse hetter titanium dioxide og zink oxid, og barn bør bruke solkrem som inneholder disse filtrene frem til de er 4-5 år gamle.

Til Today forklarer legen:

– Det finnes solkremer som er utviklet til alle aldre. Dette fordi det er biologiske forskjeller på alle aldersgrupper. Huden til små barn er mye mer irritabel enn voksne eller eldre barns hud.

Han forteller også at det er utrolig viktig at foreldre smører inn barna sine, og helst annenhver time når de er ute i solen.

Hvordan går det med Kyla?

To uker etter at Kylas ansikt ble forbrent var hun stadig rød og opphovnet, men byllene var ikke like ille lenger.

Rebecca håper at andre foreldre kan ta lærdom av hennes historie og har følgende oppfordring:

– Jeg hadde aldri trodd at noe slikt skulle skje datteren min. Jeg ønsker å minne alle foreldre på hvor viktig det er å gjøre litt forarbeid å finne ut hvilke produkt man smører inn barnas ansikt med.

Føflekkreft

En annen grunn til at det er viktig at smører barna, og smører dem riktig, er forekomsten av føflekkreft i Norge. Ingeborg M. Bachmann, Overlege PhD ved Hudavdelingen hos Haukeland Universitetssykehus, har tidligere forklart til Dagbladet at denne type kreft ofte kan spores tilbake til solbrenthet i barndommen.

– Forekomsten av føflekkreft er veldig høy her i Norge, og vi ser at det er en sammenheng mellom føflekkreft og hyppige episoder av solbrenthet i barndommen. Derfor er det veldig bra at foreldre i dag er så flinke til å beskytte barna sine, har hun sagt til avisen.

Relis som er en produsentuavhengig legemiddelinformasjon
for helsepersonell gir følgende råd for hva man bør tenke på når det gjelder barn og solkrem:

  • Det anbefales solkrem med fysisk solfilter beregnet på barn som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler (altså ikke kjemisk solfilter).
  • Det skal smøres på rikelig med solkrem med jevne mellomrom og etter bading.
  • RELIS har flere ganger utredet bruk av solkrem hos barn. Vår anbefaling har stort sett vært å bruke uparfymert solkrem med fysisk solfilter hos barn. Dette vil da også gjelde for barn under 3 år.
  • I tillegg anbefaler vi at barn under 6 måneders alder ikke utsettes for direkte sterk sol.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.