Hjem Fremhevet Regjeringen fjerner svært mange koronatiltak

Regjeringen fjerner svært mange koronatiltak

Folk blir mindre syke av den virusvarianten som nå herjer, og vaksinen gir oss god beskyttelse. Derfor fjerner regjeringen svært mange av koronatiltakene. Endringene gjelder fra klokken 23.00 tirsdag 1. februar.

– Den virusvarianten vi har nå, gir mindre alvorlig sykdom enn tidligere varianter. Og selv om mange blir smittet, blir færre innlagt på sykehus. Vi er godt beskyttet av vaksiner. Det gjør at vi nå kan lette på svært mange tiltak, selv om smitten stiger raskt, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra Regjeringen.

Samtidig beholder regjeringen noen av tiltakene en stund til, blant annet anbefalingen om å holde en meter avstand og kravet om å bruke munnbind når det er vanskelig å holde avstand.

Ingen dansing

Kravet om avstand på en meter mellom personer er fortsatt gjeldene en rekke steder som eksempelvis utesteder, selv etter regjeringens lettelser tirsdag, skriver VG.

Regjeringen selv nevner dansing som en aktivitet som ikke skal gjennomføres som følge av at meteren opprettholdes.

– Serveringssteder skal ikke gjennomføre aktiviteter som naturlig innebærer mindre avstand mellom gjestene enn 1 meter, for eksempel dansing, skriver regjeringen på sine hjemmesider.

– Serveringsstedet skal sørge for at alle kan holde 1 meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære, står det også på hjemmesidene.

Krevende tid med mye smitte

– Tiden framover vil bli krevende. Svært mange av oss vil bli smittet. FHI anslår at kanskje så mange som mellom tre og fire millioner personer kan bli smittet av omikron før sommeren, og vi må planlegge for opp mot 20 prosent sykekefravær. Vi beholder derfor noen tiltak for å forhindre at altfor mange blir syke og borte fra jobben samtidig, sier Støre.

Han viser til at beslutningen fra Regjeringen bygger på faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet som anbefaler at mange av tiltakene nå kan fjernes.

Etter en helhetsvurdering har regjeringen besluttet å gjøre noen flere lettelser enn helsemyndighetene rådet til.

– Vi må forvente økt smitte som følge av lettelsene. Vår vurdering er likevel at mer inngripende tiltak som rammer folk og næringsliv ikke er forholdsmessig, gitt at vi i dagens situasjon har en lav belastning på helsetjenesten og god kontroll på sykefraværet, sier Støre.

Dette er noen av endringene:

  • Det er ikke lenger noen anbefaling om antallsbegrensning på gjester hjemme, og heller ingen antallsbegrensning på arrangementer innendørs eller utendørs.
  • På arrangementer med faste tilviste plasser, som på kino, teater eller i kirken, fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes. Arrangøren skal legge til rette for at det er mulig å holde avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.
  • Skjenkestopp og krav om bordservering fjernes, men det er fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift.
  • Det er ikke lenger en nasjonal anbefaling om gult nivå i barnehager og skoler. 
  • Høyskoler, universiteter og fagskoler anbefales å tilstrebe full fysisk tilstedeværelse ved undervisning. Anbefalingen om 1 meter avstand kan fravikes ved undervisning.
  • Organiserte idretts- og fritidsaktiviteter kan nå foregå som normalt både innendørs og utendørs for alle aldersgrupper, med kontakt der det er nødvendig.
  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og liknende kan åpne opp igjen, men de må ha smittevernfaglig forsvarlig drift.
  • Det blir ikke lenger et krav om å legge til rette for hjemmekontor. Det anbefales at arbeidsgivere selv vurderer hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass. Her må bedriftene også tenke på hvordan de kan unngå at alle blir syke samtidig.
  • Kravet om å teste seg på grensen for innreisende til Norge fjernes.

Regjeringen tar sikte på å oppheve de siste restriksjonene innen 17. februar hvis utviklingen blir slik det nå ser ut til. Ved behov kan kommuner selv vurdere å innføre lokale tiltak.

Ikke vaksinepass – foreløpig

Regjeringen vil ikke legge til ytterligere skiller mellom vaksinerte og uvaksinerte i de nasjonale tiltakene som nå skal gjelde innenlands.

Dersom det senere blir behov for å innføre strengere tiltak, kan det bli aktuelt å ta i bruk koronasertifikat på arrangementer og serveringssteder.

– Vi har veldig høy vaksinasjonsdekning i Norge. Nå som vi opphever mange tiltak, deriblant skjenkestopp, krav om bordservering og antallsbegrensninger på arrangement, vil nytten av å innføre egne, strengere regler for uvaksinerte være veldig begrenset. Vi mener det ikke er hensiktsmessig å innføre bruk av koronasertifikat innenlands nå, sier Kjerkol.

Hun påpeker at uvaksinerte og de som er utsatt for stor risiko ved smitte bør være forsiktige med, eller unngå store forsamlinger og samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand.

Det innføres unntak fra dagens testkrav før avreise til Svalbard for fastboende på Svalbard og personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19. Alle personer som ankommer Svalbard skal fremdeles teste seg for innen 24 timer etter ankomst.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com