lørdag, juni 6, 2020

Rekordmange blir syke etter flåttbitt

Mest lest nå

Aldri før er så mange blitt syke etter å ha blitt smittet av flåttvirus som i år. Nå skal Folkehelseinstituttet se nærmere på utviklingen og undersøke om det dreier seg om en ny trend eller om økningen bare er midlertidig.

I år har det vært en sterk økning av sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus. Det skriver NRK. Bare ved sykehuset i Telemark er det i år registrert tolv tilfeller, mot ni i fjor. Tidligere har antallet sykdomstilfeller ligget mellom null og tre.

«De pasientene vi ser, er gjerne de som får kraftig hodepine og høy feber. Noen kan få lammelser med balanseproblemer», sier overlege ved sykehuset i Telemark, Hilde Skurdal.


Finnes en vaksine

Viruset kan forårsake alvorlig infeksjon i sentralnervesystemet, og kan ikke behandles. Men det finnes en vaksine mot viruset.

Det er bare én av de 14 flåttene som lever i Norge som gir sykdom hos mennesker, og det er skogflåtten. Den vanligste sykdommen fra flåttbitt er borreliose. Den finnes det ikke noen vaksine for. Man kan derimot vaksinere seg mot skogflåttencefalitt. Det er et såkalt TBE-virus som kan smitte fra flåttbitt til mennesker.

Dobbelt så mange vaksinerer seg

Ifølge NRK, har dobbelt så mange valgt å vaksinere seg mot flåttvirus i år som i fjor. Norske apotek har solgt 17.600 doser med vaksiner mot flåttviruset TBE hittil i år. I tillegg har Folkehelseinstituttet distribuert rundt 13.000 doser til legekontor og vaksinasjonsklinikker.

skog
I Norge er det helst i skogen vi finner flått. Foto: Canva

I hele fjor valgte 17.000 nordmenn å vaksinere seg mot TBE-viruset. Flåttviruset er bare påvist langs kysten av Telemark, Buskerud, Vestfold og Agder.

Fjern flåtten så fort som mulig

Ifølge Nettavisen, varierer skogflåttsesongen, men den varer ofte fra april til november. Blir du bitt, bør du fjerne flåtten innen ett døgn for å unngå borreliose. Men TBE-virus kan du derimot få fra flåtten i løpet av få minutter. Desto lenger flåtten sitter på huden, jo større er risikoen for at bakterier og virus blir overført til deg.

LES OGSÅ: 48 år gamle Oli visner bort etter å ha fått den flått-overførbare sykdommen TBE

129,805FansLik
1,372FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter