lørdag, april 17, 2021

Rekordsmitte – Nakstad frykter vanskelig periode inn mot påsken

Mest lest nå

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for om kommunene kan klare å vaksinere samtidig som de må håndtere nye koronautbrudd.

– Hvis ikke vi får kontroll på dette nå, og også får et tilsig av virusmutasjonen som smitter lettere, kan vi faktisk komme i en vanskeligere situasjon enn den i mars, sier Espen Rostrup Nakstad til NRK.

På det meste var 325 korona-pasienter innlagt på norske sykehus. Det var 1. april i fjor. Nå er antallet innlagte rundt halvparten.


Espen Nakstad

Les også: Koronaens fem faser – frykter vi nå går tilbake til fase 3
Les også: FHI SLÅR ALARM: Hele nedgangen kan være utradert

– Det skal ikke veldig mye til før vi er der vi var i mars, og det kan bli enda verre. Slik vi har sett i mange land nå, advarer Nakstad.

Onsdag våknet Norge opp til ny smitterekord, med 930 koronamittede på et døgn. FHI melder at smittetallet R nå ligger på 1,4. Det betyr at 100 smittede igjen vil smitte 140 nye.

Ifølge Nakstad er Norge i en mye mer dramatisk situasjon etter at R-tallet steg til 1,4.

– Da er det mest sannsynlig enda flere smitteutbrudd ute i kommunene neste uke, sier han og legger til at jo høyere R-tallet er, jo vanskeligere er det å få kontroll.

Les også: Derfor dør det færre i den andre korona-bølgen, til tross for at smittetallene er høyere

Han sier imidlertid at situasjonen fortsatt er håndterbar, og sykehusinnleggelsene holder seg stabilt. Men Nakstad liker ikke at mange av kommunene har mange pågående smitteutbrudd.

I løpet av de neste ukene kommer 40.000 doser med Prizers vaksine. Helsemyndighetenes mål er at flertallet av den voksne befolkninga skal være vaksinert til sommeren.

– Det å både vaksinere og håndtere flere, parallelle smitteutbrudd i kommunene er veldig ressurskrevende. Det er egentlig vår største bekymring akkurat nå.

Relatert:
Denne arvelige faktoren gjør at du kan ha redusert risiko for korona-smitte
Ny koronavariant sprer seg raskere – 70 prosent mer smittsom
Flere sykepleiere kan dø av korona enn under første verdenskrig: – en skandale

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter