Hjem Viralt Rektoren innførte disiplin og strenge krav – Elevenes karakterer gikk rett til værs

Rektoren innførte disiplin og strenge krav – Elevenes karakterer gikk rett til værs

Truls Katsler begynte som rektor på den svenske ungdomsskolen Ölyckeskolan i Löberöd i 2014. Den gang var skolen preget av vandalisering, umotiverte elever og dårlige karakterer.

Katsler er tidligere yrkesmilitær og hadde en klar formening om hva som måtte gjøres for å endre moralen og læringsmiljøet på skolen.

Vi stiller ganske strenge krav, men det er viktig at elevene forstår at vi gjør det fordi vi bryr oss om dem. Det er krav stilt med hjertet. Når skolemiljøet blir roligere, trives elevene bedre og da presterer de også bedre, sier Truls Katsler til Skånska Dagbladet.

I løpet av noen få år kom resultatene. Karaktersnittet på skolen økte med 20 prosent.

Orden

Katsler legger ikke skjul på at han liker orden. Da han var yngre stortrivdes han i militæret og med den ordenen som er der. Han er ikke i tvil om at det fungerer.

Det handler om trygghet og ro til å lære. For å klare det er man avhengig av en viss disiplin. Vi har også satset på tidlig innsats fra spesialpedagoger. Ellers handler det om at vi har ekstremt dyktige lærere. 

Uken på denne skolen starter med oppstilling eller morgensamling på skoleplassen klokken 08.20. Alltid utendørs, uansett vær. Rektoren har også innført totalforbud mot capser eller andre ytterklær når elevene er innendørs. Mobiltelefoner får bare brukes dersom lærer har tillatt det til undervisningen. Om elever bruker telefonen sine uten tillatelse, havner den i rektors skrivebordsskuff, hvorpå foreldrene må hente den.

  1. Geir Aker

– Det er ikke farlig å stille krav – bare man gir tydelige signaler. Man kan gi beskjeder på en vennlig måte, samtidig som man signaliserer at det ikke finnes rom for forhandling, sier Truls Katsler til Skånska Dagbladet.

Karaktersnittet har som sagt økt med 20 prosent på noen få år. For 10 klasse som skal videre til videregående, har andelen som klarer å få karakter i alle fag økt fra 74 til 95 prosent på fire år.  

– Det handler egentlig om å stille krav til elevene og vise at man bryr seg, sier Truls.

Del videre om mener at flere skoler burde satse på tydeligere krav og strengere disiplin!

LES OGSÅDen pensjonerte læreren har skrevet et brev som er stilet til alle foreldre

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com