Hjem NyheterTruecrime Rettssaken som ryster Amerika: Vil man noensinne få vite sannheten?

Rettssaken som ryster Amerika: Vil man noensinne få vite sannheten?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Sent på kvelden 7. juni 2021 mottok nødtjenestene et anrop. To personer ble funnet døde på en enorm fritidseiendom tilhørende den mektige Murdaugh-familien som gjennom generasjoner har hatt et navn innen advokatkretser i delstaten South Carolina.

Maggies ektemann er den kjente advokaten Alex Murdaugh, som den gang var 53 år. Han og sønnen Richard, også kalt Buster, var i live.

Noen dager etter drapene dukket brødrene til Alex opp i tv-showet Good Morning America der de hevdet at Paul hadde mottatt trusler før drapene. Samtidig insisterte de på at Alex ikke hadde noe med saken å gjøre.

Etter en rekke utrolige vendinger startet rettssaken 23. januar. Alex Murdaugh er tiltalt for drapet på kona og sønnen.

Maggie og Paul Murdaugh. Foto: FACEBOOK

I kjølvannet av drapene har en rekke andre straffbare forhold kommet for en dag.

Alex Murdaugh nekter straffskyld.

– Jeg kunne aldri med overlegg ha gjort noe for å skade noen av dem, sa Alex Murdaugh ifølge People i retten.

Snøballen begynner å rulle etter en båtulykke

NY Times forteller at snøballen begynte å rulle den 24. februar 2019. Da kjørte Alex Murdaughs sønn, Paul, familiens båt i beruset tilstand. Det endte med et brak da Paul krasjet rett inn i en bro. Vitner fortalte at flere av passasjerene hans falt i vannet etter det kraftige sammenstøtet. En uke etter ulykken ble en av passasjerene, Mallory Beach (19), funnet død. Foreldrene saksøkte senere Alex Murdaugh, og dermed ble det satt søkelys på hans økonomi…

Båtulykken fikk også konsekvenser for Paul Murdaugh. Noen måneder etter den fatale båtulykken ble 19-åringen siktet for tre straffbare forhold. Han erkjente ikke straffskyld.

En bilulykke fra 2015 gjenopptas

Det var rolig et par år, frem til Alex Murdaugh ringte 911 for å rapportere at hans kone, Maggie, og sønnen Paul var blitt skutt på familiens jakteiendom, 7. juni 2021.

Alex Murdaugh. Foto: FACEBOOK

Drapene på Maggie og Paul resulterte i en massiv etterforskning. Og bare noen uker etter kunngjør politiet at de har kommet over informasjon i forbindelse med etterforskningen av drapene på Maggie og Paul Murdaugh som setter søkelyset på en annen sak: 8. juli 2015 ble Stephen Smith (19) funnet påkjørt og drept langs Sandy Run Road i Hampton County, South Carolina. Det ble antatt å være en påkjørsel der sjåføren hadde stukket av, men familien hans har fortsatt spørsmål. Nå vil politiet gjenåpner etterforskningen av dødsfallet til tenåringen som døde i 2015.

Plutselig ble Smith-familien og Stephens død en del av den pågående Murdaugh-mediesagaen som involverer økonomiske forbrytelser, narkotika, en leiemorder og fire hendelser som har resultert i fem dødsfall over en periode på seks år. Det er ennå ikke konkludert hva som har skjedd i denne saken, eller hvorfor politiet mente at det var grunnlag for gjenåpning.

Tvinges ut av advokatfirmaet

I september 2021 begynner ting virkelig å rakne for Alex Murdaugh: Han ble tvunget til å trekke seg fra familiens advokatfirma. Partnerne beskyldte ham for å ha misbrukt flere millioner dollar av klientene og firmaets penger.

Noen dager etter mottar nødtjenestene et anrop fra Alex Murdaugh. Han forklarte at han satt i veikanten, ikke langt fra sitt eget hjem. Han hevdet at han hadde blitt skutt i hodet mens han inspiserte et flatt dekk. Alex Murdaugh hadde et sår langs hodet, men overlevde.

To dager etter meldte advokatene hans at han skulle sjekke inn på rehab. Påtalemyndighetene hadde sett nærmere på skyteepisoden og Alex Murdaugh måtte til slutt innrømme at han ba en tidligere klient, Curtis E. Smith, om å skyte og drepe ham slik at hans overlevende sønn, Richard, ville få utbetalt 10 millioner dollar i forsikringspenger.

Siktes for bedrageri – sjekker inn på rehab

Murdaugh siktes for bedrageri og sammensvergelse i forbindelse med skyteepisoden. Advokatene hans viste til at Alex Murdaugh var deprimert over tapet av familien sin og dessuten slet med å slutte å misbruke smertestillende tabletter da han utarbeidet denne planen. Murdaugh ba om å få legges inn på rehab istedenfor. Dommeren godtok forslaget, men beordret ham til å levere inn passet sitt.

14. oktober 2021, da Alex Murdaugh hadde vært på avrusningssenteret i Florida en snau måned, ble han oppsøkt av politiet igjen. Han ble arrestert og siktet for å ha svindlet millioner av dollar fra sønnene til hans avdøde hushjelp Gloria Satterfield. Den 57 år gamle kvinnen som hadde jobbet som husholderske for Murdaugh-familien i et kvart århundre døde 26. februar 2018, omtrent to uker etter et stygt fall i trappen på familiens jakteiendom, der også Maddie og Paul ble funnet drept. Hennes gjenlevende familie hadde gått til søksmål mot Alex Murdaugh som ikke hadde betalt ut erstatning til dem.  

To måneder etter, da saken kom opp i retten, sa Alex Murdaughs advokat at hans klient hadde gått med på å betale 4,3 millioner dollar til Satterfields familie. Han ble imidlertid værende i fengselet. Det er uvisst hvilken vending denne saken vil ta. 3. juni 2022 sa Politiet at de, etter å ha fått tillatelse fra Gloria Satterfields familie, planla å grave opp levningene etter henne og undersøke saken nærmere.

Samme måned blir Alex Murdaugh tiltalt for ytterligere straffbare forhold, relatert til brudd på narkotikalovgivningen i forbindelse med det smertestillende opiodet Oxycidone.

Tiltalt for drapene på kona og sønnen

Måneden etter, den 14. juli 2022, 402 dager etter at Maggie og Paul ble skutt, tar politiet ut tiltale mot Alex Murdaugh: Han anklages for å ha skutt og drept sin kone med en rifle og sønnen med en hagle. Murdaugh erklærte seg ikke skyldig i drapstiltalene.

Samtidig som det har blitt nøstet opp i drap og dødsfall, har også økonomien til Murdaugh blitt satt under lupen: I desember i fjor ble han tiltalt for ni tilfeller av skatteunndragelse. Påtalemyndighetene mener han har svindlet en rekke mennesker for til sammen rundt 8,8 millioner dollar.

Den 23. januar 2023 møtte Alex Murdaugh i retten for å forsvare seg mot anklagene om drap på rettssakens første dag.

Skolekamerat: – Har fått som fortjent

Få har vært villige til å snakke med pressen om saken. En som gikk på skolen med Alex Murdaugh sa ganske enkelt til The Guardian: «Han var en mobber, og han trakasserte barn som var yngre enn ham selv. Det som har skjedd med ham er fortjent.»

Suzy Murdaugh, som er en slektning på farssiden, sa at hun kunne gå til sine rikere slektninger for å få hjelp.

– De var mektige. De eier landet. Hvis du gikk til retten, vant du. Det spilte ingen rolle hva det var. Ikke tro at Alex, faren hans eller bestefaren noen gang har tapt en sak. Han fortalte dommeren hva han skulle gjøre, sier hun til den britiske avisa.

De betraktet seg selv som en elite.

– Jeg vil ikke si at Alex så ned på folk, men han trodde han var bedre enn dem, sier hun.

Lag på lag med «cover ups»

Suzy Murdaugh sa også at hun ikke trodde han var rusavhengig.

– At han var en fullverdig alkoholiker, ja. Alle Murdaughs er alkoholiserte. Vi kommer fra en lang rekke alkoholikere, sier kvinnen til avisa.

Hvordan de forskjellige dødsfallene løses, eller om de løses, er nå opp til etterforskerne.

Det er en rekke teorier. Noen av dem er svært komplekse. Det bugner av motiver.

De fleste sier at de bare ikke vet sannheten. Andre hengir seg til konspirasjon. Suzy Murdaugh sier på sin side at hun er overbevist om at Maggie og Paul ikke er døde. Det er magefølelsen hennes.  

Det er en fantastisk teori, men i forhold til resten av historien, der sannheten ser ut til å ligge begravet under lag etter lag med «cover ups», hvem vet?

Det er ennå ikke avsagt dom i rettssaken som fortsatt pågår.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com