Hjem Historier fra livet Rigmor Galtung åpen om depresjonen: Man er ikke en diagnose, man har den

Rigmor Galtung åpen om depresjonen: Man er ikke en diagnose, man har den

Mange husker nok Rigmor Galtung som på 1990-tallet gjorde kometkarriere som komiker. Når Rigmor gjorde sine legendariske parodier på Gro Harlem Brundtland lå folk flate og gren av latter foran TV-skjermene.

– Det var i 2002. Jeg var på toppen av komikerkarrieren. Men etter et samlivsbrudd stoppet plutselig alt. Jeg ble innlagt på psykiatrisk, sier Rigmor Galtung til Samtiden.

Hun er fortsatt komiker, i tillegg til at hun er foredragsholder og vernepleier.

I begynnelsen av 2000-tallet fikk hun diagnosen bipolar lidelse. Helse Norge forklarer at det er en psykisk lidelse som gjør at humøret ditt og aktivitetsnivået ditt svinger mer enn hva andre mennesker opplever. Bipolar betyr «to poler», og disse to polene står for mani/hypomani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet).

Intensitet og varighet av de oppstemte og nedstemte episodene kan variere. Mellom episodene kan du ha symptomfrie perioder eller perioder med få symptomer.

Åpenheten om depresjonen kostet

– Jeg mistet masse komikeroppdrag. Jeg turnerte jo rundt, men det var som foredragsholder, jeg snakket om psykisk helse. En periode var jeg mer kjent for å være deprimert enn for å være komiker, sier hun før hun presiserer at det ikke bare ble færre oppdrag, men at hun faktisk mistet hele karrieren sin.

I et intervju med Se og Hør sier Rigmor at hun tror mange, kanskje mer den gangen, tenkte: «Skal vi tørre å la henne stå på scenen?».

Likevel velger hun å være åpen, og ikke «pynte» på historien.

– Jeg gjør det fordi jeg mener at vi som bli hørt mer enn andre også har en plikt. Jeg synes det er så mye fjas, sier hun til ukebladet.

Kvinnen som har fått så mange til å le så inderlig har ikke alltid humor. Når hun får en depresjon er det helt borte. Da vandrer tankene i en mørkere retning.

– Jeg slutter å sove og spise, begynner å katastrofetenke, tror ikke på meg selv eller noe, alt er svart, får masse redsel, kan få vrangforestillinger og bli paranoid. Du merker det når jeg er dårlig for å si det sånn, sier hun til Se og Hør.

Man er ikke diagnosen, man har den

Det verste hun vet er når folk lurer på om hun er «inne i en god periode». Hun understreker at hun som regel har det bra, og at en diagnose er noe man har og ikke er.

– Man kan bli kjempesyk av lungebetennelse da, men man er ikke lungebetennelsen. Like lite som jeg er depresjonene mine.

I et eldre intervju med Dagbladet har hun sagt hun ikke tror hun hadde hatt komikarriere i det hele tatt om det ikke var for sykdommen.

– Det er flere i bransjen som har den samme sykdommen, og det er bevist at mennesker med bipolare lidelser ofte er mer kreative enn andre. Jeg tror at det gjør meg til en bedre komiker. Man har en bunnklang som ikke bare er overflatisk, har Rigmor Galtung uttalt til avisa.

Og når man snakker om Rigmor Galtung og komikarriere så er det umulig å ikke snakke om Gro-parodiene hennes.

– Jeg har mye å takke Gro for. Hun har en naturlig autoritet i både holdning og kroppsspråk. De gangene jeg føler meg usikker hender det at jeg tenker «hva ville Gro gjort?», forteller hun ifølge avisa i selvbiografien sin «Fullt lys og stummende mørke» som kom ut i 2010.

Her understreker hun likevel at hun ikke vil ha noen annen psyke enn den hun har.

– Ellers hadde jeg ikke fått oppleve den intense gleden og kreativiteten som bor i meg. Lys om mørke er nok mer ekstremt for meg enn for de fleste. Det kom til et vendepunkt der jeg klarte å se at dette er en gave mer enn en forbannelse.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com