Hjem Nyheter Riksadvokaten henlegger siktelsen i Tina Jørgensen-saken

Riksadvokaten henlegger siktelsen i Tina Jørgensen-saken

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Riksadvokaten har nå avgjort at siktelsen for drapet på Tina Jørgensen blir henlagt. Det var Johny Vassbakk som var siktet i saken.

– Riksadvokaten henla saken etter bevisets stilling i går, skriver statsadvokat Folke Åmlid i en e-post til TV 2.

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte henleggelsen først.

VG opplyser at politiet var ferdig med den nye etterforskningen av drapet på Tina Jørgensen i fjor.

1. september 2021 pågrep politiet Johny Vassbakk, som tidligere i år ble dømt for drapet på den 17 år gamle Birgitte Tengs. Vassbakk har anket dommen. Han var også mistenkt – og ble etterhvert siktet – for å ha drept 21 år gamle Tina Jørgensen i Stavanger i år 2000.

– Du får sjokk. Jeg ble uvel, og jeg var helt alene. Så jeg gikk jo rundt for meg selv her, og tenkte «guri, hvordan skal jeg reagere på denne meldingen?», sa Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, til VG og Krimpodden da nyheten ble kjent. 

Destruerte bevismateriale

Til TV 2 har advokaten til Jørgensens kjæreste, som en tid var siktet i drapssaken, tidligere beskrevet metodene politiet benyttet seg av i den opprinnelige etterforskningen som «forferdelige».

– Jeg vet ikke hvorfor bevisene ble kastet, men jeg ser det i sammenheng med den holdning politiet hadde uttalt, om at de ikke hadde grunnlag for videre etterforskning. De hadde tatt mannen de trodde hadde gjort dette, noe som er et forferdelig utsagn, sier advokat Atle Helljesen.

Politiinspektør Unni Byberg Malmin slår fast at det destruerte bevismaterialet fra den innledende etterforskningen kanskje kunne hjulpet dem i dag, all den tid teknologien og kompetansen rundt DNA-analyser har tatt store steg de siste tiårene.

Vassbakks forsvarer mener dette burde vært gjort før

At saken ble henlagt, er noe Johny Vassbakks forsvarer, Stian Kristensen, mener burde vært gjort på et tidligere tidspunkt.

– Dette burde vært gjort før Birgitte-saken ble pådømt. Dette er opplysninger som har blitt brukt aktivt ut og som er allment kjent. Derfor var det et poeng for oss å få ut at saken mot Tina er henlagt fordi de ikke har noe. Det hadde vært fair av dem å gjøre, sier Kristensen til TV 2.

Moren er skuffet

Kjersti Jæger er bistandsadvokaten til Tina Jørgensens mor. Hun bekrefter at hennes klient reagerer med skuffelse, men påpeker til VG at dette samtidig var en forventet henleggelse basert på det bevisbildet som forelå og som de har blitt presentert for.

– Det er samtidig viktig å understreke at saken ikke er lagt død. Familien har et håp om at det skal komme en oppklaring til syvende og sist, sier Jæger til avisa.

Hun sier at håpet om en oppklaring alltid vil være der, selv om det blir vanskeligere å komme til bunns i saken ettersom årene går.

Jørn Lier Horst: En slik organisert drapsmann er uvanlig

Tina Jørgensen forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger. 21-åringen ble funnet drept i en kum ved Bore kirke på Jæren etter én måned. Drapet er fortsatt uoppklart.

Sammen med Novemberfilm laget TV 2 i 2021 en ny dokumentarserie om Tina-saken, der forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst og den prisvinnende journalisten Hans Petter Aass sto i spissen for prosjektet.

I den forbindelse påpekte Horst at det er flere spesielle sider ved Tina-saken:

– Fra et etterforskningsperspektiv er det en uvanlig planmessighet over de etterfølgende handlingene. Typisk for overfallsdrap er at åsted og funnsted er ett og samme. At det er utført av en person som er ute av kontroll og ikke har brukt mye tid på å skjule liket eller fjerne spor. I dette tilfellet er liket fraktet bort i bil og det er nedlagt arbeid i å skjule det. En slik organisert drapsmann er uvanlig, sier Horst.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com