fredag, januar 22, 2021

Robotstøvsuger…Et nytt medlem av familien!

Mest lest nå

Det er lenge siden jeg har vært så fornøyd med et kjøp som jeg er nå.  Robotstøvsugeren er suveren!

Gud hjelpe så lei jeg er av å støvsuge. Vi har en hund som til tider røyter ganske heftig. Skal man holde det noenlunde hårfritt  må man minst gå over hele huset 2 ganger for dagen. Og selv da er det alltid «flekker» med hår som har blitt oversett.

Derfor har jeg lenge tenkt på å kjøpe en robotstøvsuger. Men jeg har vært skeptisk. De finnes hauger av modeller, alle med litt forskjellige egenskaper og lite konkret informasjon om hva som er forskjellene fra merke til merke, fra modell til modell. Jeg har nå hatt robotstøvsugeren noen dager, og er så utrolig fornøyd med dette kjøpet! Denne støvsugeren gjør faktisk at den daglige støvsugerunden er over for oss.


En del av spørsmålene jeg hadde før jeg fikk støvsugeren, har jeg nå etter å testet den, svar på. Dersom det er andre som vurderer en robotstøvsuger skal jeg derfor skrive hva jeg har funnet ut så langt om den.

 Hvor viktig er pris?

Dette var et av punktene jeg lurte på. Jeg ser jo at prisene varierer stort. Man kan kjøpe støvsugere for rundt 1500 – 7000,-kr. Slik jeg har forstått det så er de billigste modellene brukbar, men gjerne ikke like smart som de dyrere klassene. Jeg ble anbefalt for ikke å gå for det aller billigste.

Irobot roomba 630 var den jeg endte opp med å kjøpe. Dette var en «mellommodell» til rundt 3000,-kr. Neste steg opp i den butikken jeg var i, var en irobot roomba 660. Denne kostet vell 1000,-kr mer. Jeg ble forklart i butikken at den eneste forskjellen på disse modellene var at den dyreste har timer. Det vil si at du kan stille den inn på faste klokkeslett den skal ta seg en runde i huset. Vell, ettersom vi har hund ville ikke det være aktuelt. Jeg vil gjerne beholde støvsugeren lengst mulig og derfor være hjemme når den støvsuger. Det vil si, nå slår jeg støvsugeren på når jeg går tur med hunden og når vi kommer hjem er gulvet slikket.

Etter min erfaring med en modell til 3000,- så synes jeg den duger i massevis. Jeg ser ikke noe poeng i å kjøpe en til 6-7000 så lenge denne er så bra som den er.

Går den over dørstokker?

Det kommer an på. Den modellen jeg har kjøpt kommer seg over lave dørstokker. Dørstokker som er litt høye klarer den ikke.

Går den ned trappen?

Noe som hadde vært veldig kjipt var dersom den kjørte ned trappen og ble knust første dag. Men de fleste modeller blir levert med en «usynlig vegg». Det er en liten duppedings man kan sette foran trappen, støvsugeren kjører ikke forbi denne.

Tar den hunde/kattehår?

Et av de viktigste kriteriene for meg var at den skulle hanskes med alle hårene fra hunden. Og det gjør den så til de grader. Skuffen på støvsugeren er full av hår etter hver runde, og gulvet er helt fritt. Når den tar hårene til huden min, tar den også garantert kattehår. Dette kan variere fra modell til modell, kommer litt an på børstene den er utstyrt med. Er dyrehår et must for deg, så har i hvert fall ikke Irobot 630 problemer med det.

Bråker den?

Noe lyd er det. Mindre enn en vanlig støvsuger, men ikke veldig digg å se på TV samtidig som den går. De dyre modellene bråker faktisk mer, på grunn av sterkere motor.

Hvor smart er den?

Modellen min tar hele gulvet når den har holdt på en stund. Jeg er ikke sikker på om den har noe memory på hvor den har vært og ikke. Men jeg registrerer at den støvsuger noen ganger det samme stedet som den allerede har vært på. Uansett, når den har gått en stund har den vært overalt. De første gangene du bruker støvsugeren bør du følge med. Den kan ha en tendens til å sette seg fast steder, som gjør at du må gjøre noe «forarbeid» før du starter støvsugeren.

Erstatter den vanlig støvsuger?

Ikke fullstendig. For vår del så erstatter den det å måtte støvsuge hver dag. Den tar det «hverdagslige» arbeidet. Det er klart at den ikke kommer til oppi sofaer, og i krinker og kroker. Derfor må man frem med den vanlige støvsuger av og til. Det skal sies at roboten kommer til noen steder som man ikke gjør med vanlig støvsuger, uten å måtte flytte på masse greier. For eksempel under sengen og sofaen. Dersom det er litt plass til å komme seg under, så smetter støvsugeren inn der og gjør jobben jeg ikke kunne gjort med en vanlig støvsuger.

Er den verdt det?

For min del må jeg si: så absolutt! Det kommer jo selvfølgelig an på hvor ofte du støvsuger i hverdagen og hva behovet er. Men dersom du for eksempel har dyr, så er den virkelig verdt det. Forøvrig meget morsomt å se hunden snike seg etter støvsugeren og «jakte» på den. Jeg tror ikke jeg ville satt den i arbeid alene hjemme med hunden.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter