Hjem Nyheter Røde Kors ringes ned av barn som ikke er fornøyd med kroppen sin

Røde Kors ringes ned av barn som ikke er fornøyd med kroppen sin

18.000 barn og unge har hittil i år tatt kontakt med Røde Kors-tjenesten «Kors På Halsen». 26 prosent av henvendelsene gjelder kroppspress og usikkerhet rundt egen kropp.

Barn helt ned i tiårsalderen synes sommeren er en vanskelig tid, fordi de ikke fornøyd med eget utseende og opplever kroppspress. Det skriver TV 2.

«Hver gang jeg er alene kjenner jeg på magen min, og ser meg i speilet. Jeg hater synet. Jeg har prøvd å slanke meg, men det går liksom ikke.» Dette er et innlegg fra en anonym jente.

En annen jente skriver:

«Jeg er 12 år og veier 44 kilo. Er jeg tjukk?»

Vil ikke leve fordi de ikke er perfekt nok

«Kroppspress og usikkerhet rundt egen kropp utgjør 26 prosent av alle innlegg. Det viser at vi voksne har en stor oppgave med å fortelle våre barn og unge at de er gode nok som de er, og å være bevisst på hvordan barna blir påvirket blant annet gjennom sosiale medier», sier Nelli Kongshaug, leder av Kors på Halsen til TV 2.

«Vi har barn som er veldig unge som opplever at det ikke er verdt å leve, fordi de ikke klarer å se helt perfekt ut. De kommer aldri til å være perfekte på noen områder. Og det er klart det er ikke noe godt å høre barn og unge si det», sier Kongshaug videre.

Føler seg mislykket

Ifølge TV 2, handler en av fem samtaler om trening og kosthold. Gjennomsnittsalderen for de som tar kontakt er henholdsvis 14 år for jenter og 15 år for gutter.

«Mange er redde for å legge på seg og de tar kontakt for å spørre hva de kan gjøre for å spise sunt, samtidig som de ønsker å bygge muskler eller gå ned i vekt. Røde Kors ser alvorlig på at barn og unge er så opptatt av utseende at det overskygger mye annet i livet», sier Kongshaug.

«Mange forventer at egne kropper skal følge en mal, og at de er mislykket hvis de ikke klarer å passe inn i denne malen», sier hun videre.

Blir påvirket av forbilder i sosiale medier

Kongshaug mener barns jakt på det perfekte ofte skyldes et jag etter å se ut som sine forbilder i sosiale medier.

«Det er klart at sosiale medier er jo med på å skape en forventning om at det er sånn kroppen skal se ut. Man skal ha like store pupper, man skal ha like flat mage, og guttene skal ha like store muskler», sier Kongshaug.

Nå oppfordrer hun influencere til å tenke seg om før de publiserer bilder og innlegg som kan bidra til kroppspress hos barn.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com