torsdag, juli 29, 2021

Røde prikker på kroppen etter badeturen? Det kan være denne ubehagelige parasitten

Mest lest nå

Dersom du plutselig får røde prikker og kløe etter badeturen kan det hende du har vært uheldig  og pådratt deg «svømmekløe», eller cercariedermatitt som det kalles på fagspråk.

– Svømmekløe, eller cercariedermatitt, er et kløende utslett på huden hos mennesker som har badet i enkelte ferskvannssjøer og dammer. Utslettet er forårsaket av parasitter som vanligvis infiserer ulike arter av fugler som er knyttet til ferskvann, forteller Folkehelseinstituttet (FHI) på nettsidene sine.

Når disse parasittene er i vannet jakter de fugler de kan infisere. Svømmekløe oppstår når de ved en feiltagelse trenger seg inn i huden hos mennesker. 


Mennesker blir ikke infisert slik fugler blir. Kort etter at de har trengt inn i hunden hos mennesker dør de, rett under huden. Mens enkelte ikke merker noe til dette i det hele tatt, får andre en allergisk reaksjon.

Oftest i juni og juli

De første utbruddene kommer oftest i juni/juli måned etter perioder med godvær, og de kan vare utover sommeren en stund. Disse parasittene kan finnes i alle innsjøer der vanntemperaturen er høy nok. Man kan ikke «se» på vannet om det er parasitter i det eller ei. Dette må testes gjennom å undersøke sneglene i vannet.

Noen vann er mer eksponert enn andre. Det kommer inn rapporter om svømmekløe fra Sognsvann og Bogstadvannet i Oslo hvert eneste år. Mens i andre av de 260 vannene det er rapportert om svømmekløe fra, er det kanskje bare rapportert ett enkelt tilfelle et bestemt år.

– Symptomene på svømmekløe er et kløende rødt utslett som kan minne om myggstikk. Ved første gangs kontakt med iktene merkes ofte kun forbigående stikk og prikking i huden den første timen etter bading. Etterhvert kan det utvikles kløe og myggstikklignende utslett, skriver FHI på sine nettsider.

Har du vært uheldig og fått svømmekløe behandles det med kløedempende medisiner eller salver. Vannfast solkrem med brennmanetbeskyttende effekt (SunCare) har vist seg å forebygge.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter