Når du går ned i vekt, gjør hjernen din alt det kan for å få deg til å gå opp i vekt igjen – og det kan du takke genene dine for.
Det er januar og en del har nok allerede lagt nyttårsforsettet om å gå ned i vekt på hyllen. I så fall er det ikke så merkelig. Hjernen hater slankekurer, den er nemlig designet for å kjempe imot når man prøver å redusere kalori-inntaket.
LES OGSÅ: Ekspert advarer mot slanking i overgangsalderen
Ifølge Videnskab.dk ender opptil to tredjedeler av alle som går på diett med å veie mer enn de gjorde før de begynte på dietten. I denne ukens utgave av nettstedets podcast «Brainstorm», forklarer de hvorfor hjernen vår prøver så hardt for å forhindre vekttap.

De fleste av oss vil fra naturens side oppleve at hjernen slår alarm når vi får mindre fett på kroppen. I dag er nok ikke denne overlevelsesmekanismen like kjær, men historisk har dette vært viktig for vår overlevelse som art. Det er først i nyere tid det ikke har vært vanskeligere for mennesker å få i seg nok mat enn å få i seg for mye mat.
LES OGSÅ: Forskning: Klarer du ikke å gå ned i vekt? Fluorstoffer kan være grunnen
Hjernen vår fortsatt programmert for å holde på fettlagrene våre så godt som mulig. Så når vi forsøker å gå ned i vekt vil hjernen og kroppen gjøre hva de kan for å få oss tilbake til vår opprinnelige vekt.
I podvasten sier førsteamanuensis Christoffer Clemmensen ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Universitetet i København at hele 70 prosent av vekten vår faktisk kan forklares med genetikken vår.
Så om nyttårsforsettet røk, så kan du faktisk med rette skylde på genene.
LES OGSÅ: Vil du gå ned i vekt? Spis sjokolade og drikk vin, sier forsker!