in

Romteleskopet Hubble har oppdaget noe mystisk i verdensrommet som NASA ikke klarer å forklare

Foto: NASA

Hubble-teleskopet har gått i bane rudnt jorda siden 1990, og i løpet av de 30 årene vi har fått data fra romteleskopet har det bidratt med omfattende ny kunnskap om universet. Men nå har Hubble gitt NASA-forskerne noen observasjoner som rett og slett ikke kan forklares.

Hubble (HST) er et romteleskop som går i bane rundt jorda. Hubble teleskopet har bidratt med observasjoner fra de tidligste tider, like etter big bang fram til i dag, skriver Store Norske Leksikon.

Det er bygget og operert av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA i nært samarbeid med den europeiske romorganisasjonen ESA. Teleskopet observerer ultrafiolett lys, synlig lys og nær infrarødt lys.


Ved hjelp av informasjonen fra Hubble har forskere vært i stand til å identifisere mer enn 40 milepæl-markører i forhold til rom og tid som hjelper forskere å måle ekspansjonshastigheten til universet mer nøyaktig.

Men jo mer presise disse dataene blir, jo mer indikerer datasettene at «noe rart» skjer, sier NASA ifølge Daily Mail.

«Årsaken til denne uoverensstemmelsen er fortsatt et mysterium. Men Hubble-data, som omfatter en rekke kosmiske objekter som fungerer som avstandsmarkører, støtter teorien om at noe rart er på gang som muligens involverer helt ny fysikk», sier NASA-ansatte i følge den britiske avisen.

Kefeider er variable stjerner som pulserer regelmessig. De er synlige i eksterne galakser, og derfor kan forskerne bruke kefeider til å måle avstanden mellom vår egen galakse Melkeveien og andre galakser.

For å kalkulere avstand til enda mer fjerntliggende deler av universet brukes supernovaer. Ved hjelp av disse stjernene som markører og Hubbles lov og Hubble-parameteren har forskere kunnet si mye om hvordan universet utvider seg.

Men nå har det kommet inn data som tyder på at universets utvikling og ekspansjon er langt mer komplisert enn vi tidligere har antatt. Forskerne tror det er betydelig mye mer vi må lære om hvordan universet endrer seg.

NASA sier nå ifølge Daily Mail at astronomer ikke klarer å finne ut hvorfor det er to forskjellige verdier, og foreslår at vi kanskje må revurdere grunnleggende fysikk.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen håper å kaste nytt lys over mysteriet ved hjelp av James Webb-teleskopet som ble sendt ut i rommet i desember i fjor.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dansen til de norske marinerekruttene blir sett over hele verden

Axel (14) mistet livet i en trafikkulykke – I ettertid har han reddet 5 menneskeliv