Hjem Nyheter Rosemarie Köhn er død, 83 år gammel

Rosemarie Köhn er død, 83 år gammel

Biskop emerita Rosemarie Köhn døde søndag 30. oktober kl. 01.40 etter lang tids sykdom, 83 år gammel. Det melder Den norske kirke.

Köhn som var den første kvinne som ble utnevnt til biskop i Norge og Norden var var biskop i Hamar bispedømme fra 1993 til 2006.

Hun etterlater seg ektefelle Susanne Sønderbo.

Rosemarie Köhn ble gjennom sin bispegjerning et samlende symbol, ikke bare i Hamar bispedømme, men i hele det norske samfunnet.  

– Rosemarie Köhn vant folks hjerter. Hun ble raskt en folkekjær biskop som var med på å endre Den norske kirke, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i en melding fra Den norske kirke. 

Som biskop åpnet hun opp kirken for folket gjennom sin forkynnelse, sine standpunkt, sitt gode smil og gode replikk. 

– Som den første kvinnelige biskopen var hun en pioner som banet vei for flere, og hun skapte mer plass for skeive og mange som ellers ikke følte seg hjemme i kirken. 

Viktig biskop i sin tid som åpnet kirken for flere 

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit minnes også Rosemarie Köhn. 

– Da Rosemarie Köhn ble utnevnt var det starten på en viktig og ny fase i Den norske kirkes liv. Rose ble et ikon for den åpne folkekirke og for kvinner som kirkeledere i Norge og i hele Norden, sier Fykse Tveit, og fortsetter:  

– Hun hadde nok selv erfart hvor viktig det var at Den norske kirke ble mer romslig. Det formidlet hun i både saker hun engasjerte seg i og måten hun møtte folk på. En viktig biskop i sin tid som åpnet kirken for flere. Vi lyser fred over hennes minne. 

Åpner Hamar domkirke med kondolanseprotokoll 

Hamar domkirke vil være åpen fra kl. 11.00. Der blir det lagt ut en kondolanseprotokoll. Det er også mulig å tenne lys. 

– Rosemarie Köhn gikk foran og ble i 1993 Nordens første kvinnelige biskop. Med dette gikk en drøm i oppfyllelse, om at likeverd og likestilling skulle gi seg uttrykk i kirkens lederskap. Slik er hun ikke bare en person. Hun endret kirkehistorien, sier biskop i Hamar Solveig Fiske. 

Det er også mulig å tenne lys på Den norske kirkes digitale bønnevegg, be.kirken.no

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com