Hjem Dyr Rotter ler når man kiler dem

Rotter ler når man kiler dem

av Anne C. Olsen

Om man kiler en rotte viser den samme atferd som et menneske som blir kilt.

Forskere fra Humboldt-Universität i Berlin har studert hvordan rotter reagerer på å bli kilt, og reaksjonen deres ligner veldig på menneskers, viser studien.

Videre har de ifølge det danske nettstedet Videnskab.dk vist kan man få rottene til å føle at de blir kilt ved å aktivere et spesielt område i hjernen.

– Kiling er interessant å undersøke fordi vi vet så lite om det, til tross for at det er veldig vanlig over hele verden, sier forskern Shimpei Ishiyama ved Humboldt-Universität i Berlin som står bak studien.

Forskere har lenge fundert på hvorfor vi mennesker i det hele tatt er kile.

Noen mener at vi i tidenes morgen utviklet evnen til å kjenne en kile av frykt for å bli bitt av et giftig insekt. Derfor kan det å bli kilt gi en reaksjon som raskt kan få insektet av huden. Men om det stemmer, hvorfor ler vi da når vi blir kilt?

Latter kan være en måte å vise hjernen at det ikke er noen fare, og samtidig bringer den oss også nærmere hverandre fordi man med latter viser at man har det gøy.

– Kiling er en av de mest mystiske formene for sosial berøring, den er egentlig ikke særlig godt forstått. Derfor ønsket vi å prøve å forstå hva som skjer i hjernen når dyr og mennesker blir kilt, sier professor i nevrobiologi ved Humboldt Universität Michael Brecht ifølge det danske nettstedet.

Rotter lager lyder når de blir kilt som kan tas opp på en lavfrekvent mikrofon. Det er i seg selv ganske bemerkelsesverdig at de lager små lyder når de kiles. Men enda mer forunderlig var det at rottene oppfattet hånden som kilte dem som lekekameraten sin.

Når forskerne sluttet å kile dem kom de løpende etter hånden, akkurat som menneskebarn, for å bli kilt igjen.

Og om du er en av mange som holder rotte som kjæledyr: De likte best å bli kilt på magen.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.