mandag, september 27, 2021

Rundt 2,5 prosent av voksne kvinner lider av for høyt stoffskifte

Mest lest nå

Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormoner som lages i skjoldkjertelen.

Tilstanden er ikke en sjelden sykdom. Hele 2,5 prosent av voksne kvinner er rammet av sykdommen. Det er omtrent 0,6 prosent av menn er rammet i følge en helseundersøkelse i Nord-Trøndelag. Sykdommen rammer oftest de som er mellom 20 og 40 år.

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte er hjertebank, tretthet, nervøsitet, skjelvinger, vekttap til tross for god matlyst, økt svettetendens og varmeintoleranse hvor man hele tiden er varm, noen kan få litt utstående øyne.


– Vi leger observerer ofte en rastløs pasient med økt hjertebank, atrieflimmer i hjertet, livlige reflekser, forstørret skjoldkjertel i halsen og forstørrede øyner, sier Dr. Amir David Arden til KK, Arden er allmennlege ved A klinikken og universitetslektor ved Universitetet i Oslo.

Høyt stoffskifte kan gi hjertebank. Foto: Pixabay

Kan gi hjerneslag

Et for høyt stoffskifte kan gi artieflimmer, som gir økt risiko for hjerneslag. Det er derfor svært viktig å få kontroll over det, sier Arden. Forløpet er avhengig av årsaken til at stoffskiftet øker. Noen kan plutselig bli bra, mens de fleste har en vedvarende sykdom som krever behandling.

  Behandlingen er per i dag medisinering (tyreostatika), radioaktiv bestråling av kjertelen eller kirurgi. De to sistnevnte prosedyrene ødelegger dessverre ofte mer kjertelvev enn ønskelig, slik at man gjerne ender opp med å måtte ta stoffskiftehormoner resten av livet, forklarer lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand til KK.

Hun forklarer videre at det kan være lurt å teste ut en streng glutefri diett og ta kostholdsgrep fordi det kan være med på å gjenoppbygge en svekket tarmslimhinne, lindre plagene, bremse sykdomsutviklingen og muligens fjerne årsaken til problemet.

Utredning for cøliaki og gluteintoleranse er viktig understreker hun.

Mistenker du at du har høyt stoffskifte må du ta kontakt med fastlegen din

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
213FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter