in

Russerne tar til gatene for å protestere mot krigen – over tusen skal være pågrepet

Showhero

Tidligere onsdag oppfordret den organisasjonen «Vesna» russerne å ta til gatene for å protestere mot krigen i Ukraina. Onsdag kveld skal over tusen være pågrepet.

Protestene er en reaksjon på at president Vladimir Putin onsdag morgen kunngjorde delvis mobilisering, noe som ifølge forsvarsministeren vil gi 300.000 soldater.

– Tusenvis av russiske menn – våre fedre, brødre og ektemenn – vil bli kastet i krigens kjøttkvern. Hva skal de dø for? Hva vil mødre og barn felle tårer for?» heter det ifølge VG i appellen fra organisasjonen.


16.437 pågrepet for å ha protestert siden krigen brøt ut

NRK skriver at inkallingen av 300.000 reservestyrker allerede skal være i gang. Forsvarsminister Sergej Sjojgu sier militæret kaller inn folk som har militær erfaring om militære spesialister til krigen i Ukraina. Han var imidlertid lite tydelig på hvem som omfattes av denne definisjonen, men det kan tyde på at folk med erfaring innen helsehjelp er etterspurt.

Oppfordringen «Vesna» kom med onsdag formiddag skal ifølge VG ikke være omtalt i de Kreml-kontrollerte mediene – men derimot i de uavhengige mediene, som alle opererer fra utlandet.

Samtidig fremkommer det at google-søket «hvordan brekke armen?» har økt kraftig i Russland siden Putin kom med sin tale onsdag morgen.

Hittil har totalt 16.437 mennesker har blitt pågrepet for å ha protestert mot krigen, melder den uavhengige nettsiden OVD-info, ifølge VG. Men nesten all protesten mot krigen skjedde rett etter at Putin hadde satt i gang «spesialoperasjonen» den 24. februar.

Onsdag kveld er det igjen en rekke pågripelser. Meduza skriver ifølge VG at folk i gatene roper  «Nei til krig» og «Putin i skyttergravene».

Flest har blitt pågrepet i Jekaterinburg, deretter følger to sibirske byer, Perm og Krasnojarsk.

Reuters melder ifølge TV 2 at det Onsdag kveld skal være demonstrasjoner i over 30 russiske byer.

Kan spre seg

Professor Geir Flikke ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at demonstrasjonene lett kan spre seg.

– Dette er mer omfattende enn jeg trodde, det er spontane demonstrasjoner, og det kan lett spre seg til større demonstrasjoner, sier Flikke til Dagbladet og fortsetter:

– Det som peker seg ut, er at Nasjonalgarden bruker relativt brutal tvangsmakt mot fredelige demonstranter. Samtidig synes demonstrantene å være mer resolutte enn tidligere.

Russland-ekspert og NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski sammenlikner Russland med Nazi-Tyskland.

– Det store spørsmålet dreier seg om hva demonstrantene ønsker å oppnå med demonstrasjonene. De første dagene av invasjonen av Ukraina så vi at flere tusen personer i Russland deltok i demonstrasjoner, men etter hvert stilnet det. Det er ikke bare-bare å demonstrere i Russland. Det begynner å likne Hitler-Tyskland hvor det ikke var særlig mange som demonstrerte mot krigen, sier Godzimirski til Dagbladet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

VIDEO: Dette påvirker strømprisen

Dronning Margrethe koronasmittet for andre gang