in ,

Russisk propaganda-kampanje henger ut Astrid Lindgren som nazist

astrid Lindgren
Astrid Lindgren. Foto: Wikipedia

På en rekke bussholdeplasser i Moskva er det satt opp plakater med bilder av kjente svensker som anklages for å være nazister. Dette bekrefter det svenske kulturdepartementet ifølge Sveriges Radio.

«Vi er imot nazismen, det er de ikke». Det er teksten på på plakatene som ledsager bilder av store svenske personligheter som Ingmar Bergman, Ingvar Kamprad og Astrid Lindgren. Plakatene inneholder også løsrevne sitater tatt ut av kontekst.

Ifølge Det svenske utenriksdepartementet er det en russisk organisasjon kalt Our Victory som skal stå bak plakatene.


De forteller videre at Russland gjentatte ganger bruker anklager om «nazisme» mot land og enkeltpersoner som retter berettiget kritikk av Russlands handlinger.

I et innlegg på Twitter skriver Erlend Loe:

«At Astrid Lindgren og Ingmar Bergman var nazister er en ellevill og lattervekkende påstand. Verdens mest folkekjære nazi-bøker i så fall, i Lindgrens tilfelle. Og Bergman var riktignok mørk til tider, men likevel. Håper vi får oppleve et annet Russland om ikke altfor lenge.»

Barnebarna til den folkekjære forfatteren har ikke vært sen om å reagere:

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

– Som alle vet var Astrid Lindgren en engasjert antinazist. Plakatene er en del av en bevisst feilinformasjonskampanje og har ingenting med sannheten å gjøre, sier Lindgrens barnebarn, Olle Nyman, til Kulturnytt på Sveriges Radio.

Det offisielle Sverige har imidlertid ikke svart på kampanjen:

– Vi har ikke ønske om å gå inn i offentlig polemikk med den russiske organisasjonen «Vår seier», som det blir oppgitt at står bak plakatene. I Russland bruker man stadig anklager om nazisme mot land og individer som retter begrunnet kritikk mot Russlands oppførsel, skriver pressetjenesten i Sveriges utenriksdepartement ifølge Aftenposten i en kommentar.

Dagbladet skriver at det også skal være delt ut flygebilder hvor det er Sveriges tidligere konge, Gustav V, som omtales som nazist.

Kampanjen på de russiske busskurene kommer samtidig som andelen svensker som mener landet bør bli medlem av Nato ifølge Nettavisen har økt fra 33 til rekordhøye 54 prosent. I Finland er Nato-støtten enda høyere.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Bernt Hulsker

Max Social og VGTV avslutter samarbeid med Bernt Hulsker

Anne-Elisabeth Hagen

Over 100 tips i Lørenskog-saken har ledet politiet til et nytt sted på Grønland i Oslo