in ,

Russiske soldater på bristepunktet: Overgir seg, rømmer og saboterer egne kjøretøy

Den russiske fremrykkingen har stoppet opp. Ifølge en rekke medier skal russiske soldater være på bristepunktet.

TV 2 skriver onsdag morgen at den russiske fremrykkingen på bakken har stoppet helt opp. Nå er det bombene som fører krigen for Russland. Flere av de unge russiske soldatene visste ikke hva de gikk til, og skal ha blitt sjokkert over at de er sendt i krig.

Ifølge TV 2 har det blitt sluppet et lydklipp hvor man kan høre en av de unge russiske soldatene som ringer hjem til sin mor.


«Jeg vet ikke hvorfor jeg er her. Jeg måtte drepe uskyldige mennesker!» sier han.

– Ingen av soldatene visste at de skulle inn i en krig. Om de hadde visst, tror jeg de aller fleste av dem ville ha nektet, det tror jeg, sier seniorrådgiver Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen til TV 2.

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth beskriver også rapportene om deserteringer ovenfor TV 2.

– Det har vært hyppigere rapporter om deserteringer. Det blir rapportert om selvskading og sabotasje for å unngå å komme til fronten eller som en vei ut, men dette er vanskelig å objektivt verifisere, sier han.

Overga russisk tanks

Nylig publiserte rådgiver ved det ukrainske innenriksdepartementet Victor Andrusiv et innlegg på Facebook hvor han skriver:

– For noen dager siden skrev jeg at det er mange nyheter om som viser ødeleggelsen av den russiske hæren. Jeg kan allerede fortelle deg det skjer nå. Jeg ville vise dere videoen, men spesialstyrkene ba om å ikke gjøre det.

Videre skriver rådgiveren at bildet nedenfor viser en russisk tanksfører som overgir seg og overleverer den russiske tanksen til Ukraina. Ifølge Andrusiv sender Ukrainerne stadig ut meldinger på SMS om hvordan russiske soldater kan overgi seg.

– Rikspolitiet har gjennom de siste ukene identifisert telefonene som brukes av russere. På disse telefonene sender vi jevnlig SMS om hvordan de kan overgi seg og overleverer utstyret.

Soldaten som overgir seg på bildet nedenfor kaller Andrusiv for «Misha». Han skriver at «Misha» var den eneste soldaten igjen i tanksen, de andre hadde allerede rømt.

– Det viste seg at det bare var en igjen fra tankbesetningen, resten rømte hjem. Han så ikke poenget med krig. Misha forteller at det nesten ikke er mat igjen, militærledelsen er kaotisk og praktisk talt fraværende. Demoraliseringen er kolossal.

Foto: Facebook / Victor Andrusiv

Ifølge NATO har mellom 30 000 og 40 000 russiske soldater så langt har mistet livet eller blitt såret under krigen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Tenåringsmor mener foreldre gjør alt for mye for barna sine – Disse 8 tingene bør barna klare selv før de fyller 13 år

Slik tror forskeren livet på jorden vil se ut etter menneskene har dødd ut