Hjem Nyheter Russland beordrer tilbaketrekning fra Kherson: Et potensielt vendepunkt

Russland beordrer tilbaketrekning fra Kherson: Et potensielt vendepunkt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Russlands forsvarsminister, Sergej Shoigu, sier onsdag at han vil trekke russiske tropper til østsiden av elva Dnipro i Kherson-regionen i Ukraina.

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder om utviklingen, rapporterer både Dagbladet, VG og NRK.

Denne beskjeden betyr også at de russiske styrkene vil trekke seg ut fra regionhovedstaden Kherson.

– Det er for tidlig å snakke om en russisk tilbaketrekning, sier Mykhajlo Podolijak, rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, ifølge Dagbladet til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til at Ukraina ikke tar hensyn til russiske uttalelser, og påpeker at ord og handlinger er to helt forskjellige ting

Russerne som ifølge NRK tidligere har sagt de vil forsvare Kherson by, har nå gjort helomvending. Onsdag sier den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu at han gikk styrkene ordre om å trekke seg tilbake fra vestsiden av Dnipro. Årsaken er de ukrainske angrepene nær den sørlige delen av Kherson.

Øverste sjef for de russiske styrkene i Ukraina, general Sergej Surovikin, hevder også at 115 000 sivile har forlatt Kherson, melder Reuters, ifølge Dagbladet.

Byen Kherson, som ligger i regionen ved samme navn, hadde over 280 000 innbyggere i forkant av Russlands invasjon 24. februar i år, men den russiske forsvarsministeren sier at 115 000 skal være evakuert fra regionen. Hvor mange evakuerte som er fra selve byen er det ingen opplysninger om.

Reuters omtaler ifølge VG annonseringen av tilbaketrekningen som «en av Russlands mest signifikante» og «et potensielt vendepunkt i krigen», som nå har vært i nesten ni måneder.

Kherson var den første store og viktige byen som falt til russerne som har hatt kontroll over byen siden mars.

Den britiske avisen The Guardian melder at russerne også har ødelagt flere broer på vestbredden av Dipro, for å forsinke ukrainsk fremmarsj. De skriver også at den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, beskrev «intense kamper» på den sørlige frontlinjen og at det er rapportert om at ukrainske tropper hadde tatt tilbake en rekke bosetninger.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com