søndag, oktober 24, 2021

Ruth (92) har jaktet elg i over 70 år

Mest lest nå

Ruth Håkenåsen var på sin første elgjakt i 1948. Alderen er ingen hindring for den spreke 92-åringen, som fortsatt jakter.

Under onna i 1948 kom han som seinere skulle bli mannen hennes og spurte om hun ville være med på jakt. 

– Han skjøt elg før vi hadde gått 100 meter fra hytta. Etter det har det vært før og etter elgjakta, forteller Ruth til NRK.


I år består jaktlaget hennes av henne selv, datteren og to barnebarn. Første gang hun semed på jakt første gang var hun den eneste kvinnen. Nå er det mange. Det syns jeg er artig, sier Ruth til statskanalen.

Leder i Norges Jeger- og fiskerforbund Knut Arne Gjems, sier det er veldig sjelden at jegere holder det gående så lenge som Ruth har gjort.

– Det er kjempefint at hun gjør det. Dette er en interesse en kan ha hele livet, sier Gjems.

Vebjørn Enerstvedt er et av barnebarna som jakter med mormor Ruth. Han synes det er koselig å jakte med bestemora, som han har jaktet med i 10 år.

Selv tror Ruth at årets jakt blir den siste. Men det har hun sagt før også. At hun storkoser seg med jakten er det ingen tvil om. Og det beste med å jakte beskriver hun slik:

– Det er å sitte stille i skogen, høre fuglelyd, høre det knaker og så tror du at det er en elg, og så blir det borte igjen, sier hun.

Økende andel kvinner som jakter

Elgjakt drives ifølge Store norske leksikon over hele landet, unntatt i enkelte kommuner på Vestlandet. Foruten å regulere elgbestanden til et forsvarlig nivå, produserer elgjakt også betydelige mengder kjøtt.

Det blir felt litt over 30 000 elg i Norge hver sesong, fordelt på cirka 60 000 elgjegere.

TV 2 opplyser at Norges Jeger og Fiskerforbund har jobbet målrettet for å få flere kvinner ut på jakt. I 2019 var over en halv million registrerte jegere, og av disse var 73.651 kvinner.

Snart hver tredje person som tar jegerprøven er en kvinne, og kvinneandelen har økt med 24 prosent i perioden 2014-2019.

LES OGSÅ: Hans fanget den hvite albinoelgen på film: – Det er helt fantastisk

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter