søndag, mars 7, 2021

Ryan (12) ble nektet astmamedisin på skolen – han kom aldri hjem igjen

Mest lest nå

Historien om 12 år gamle Ryan Gibbons bør være en vekker for alle som omgås barn med astma.

Eksakt hvor mange barn som lider av astma i Norge er det vanskelig å finne tall på, men ifølge LHL er det flere og flere norske barn som får astma og allergi, og siden 1970 er antall barn med astma firedoblet. Det vil si at det høyst sannsynlig er barn med astma på de fleste norske skoler og barnehager.

Historien om Ryan Gibbons burde derfor bli lest av alle som jobber rundt barn. For å forstå hvor kritisk et astmaanfall kan bli.


Svenske Newsner skriver at Ryan var en vilter gutt, full av energi. Han elsket motorsykler og skogsturer, men en skjebnesvanger dag i 2012 mistet han livet på tragisk vis. Bruk av en inhalator kunne reddet livet til Ryan, den muligheten fikk han ikke.

Foto: Sandra Gibbons

Fikk ikke tak i inhalatoren

Astmaanfallet kom da Ryan spilte fotball med sine klassekamerater i skolegården. Astmamedisinen som har var helt avhengig av ved disse anfallene var innelåst på rektors kontor. Dette var skolens policy.

Klassekameratene til Ryan bar han til kontoret i all hast, men det var for sent. Den 12-år gamle gutten var død og kunne ikke gjenopplives.

Foto: Sandra Gibbons

Trosset moren og legen

Den grusomme saken som fant sted ved Elgin Country School i Ontario satt dype spor, ikke bare i lokalbefolkningen, men over hele verden.

Etter utredningen av saken viste det seg at Ryan var blitt nektet å ha med seg inhalatoren, til tross for tydelige anmodninger fra både moren og legen om hvor viktig det var.

«Det hjalp ikke at han hadde med seg inhalatoren på skolen, den ble bare tatt fra han,» fortalte mamma Sandra Gibbons til CBC News.

Foto: Sandra Gibbons

Alle som har astma vet at et anfall kan komme plutselig, og at man er helt avhengig av å ha medisinen tilgjengelig. For Ryan ble skolens policy det som tok livet fra han.

Foto: Sandra Gibbons

Selv om Sandra Gibbons har opplevd alle foreldres mareritt, kjempet hun for at policyen til skoler i Ontario skulle endres. Og til slutt lyktes hun.

«Da Ryan døde mistet jeg alt jeg har levd for. For meg var det helt soleklart at dersom personalet ved skolen hadde hatt kunnskap om astma, så hadde Ryan levd i dag,» sier hun.

På bakgrunn av hendelsen med Ryan og morens iherdige kjemping har barn på skoler i Ontario nå lov til å oppbevare reseptbelagt medisin.

Historien om Ryan er grusom. Men den er også en vekker for alle som har ansvaret for barn. Husk alltid at astmamedisinen skal være i nærheten dersom du har ansvaret for et barn med astma.

Del gjerne historien om Ryan videre for å vise viktigheten av nettopp det.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter