Hjem Nyheter Så du dette spesielle månefenomenet natt til tirsdag?

Så du dette spesielle månefenomenet natt til tirsdag?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Natt til tirsdag var månen ekstra stor og rund – enkelte steder i landet kunne man oppleve supermåne.

Når det er fullmåne samtidig som månen står nærmest jorden i sin bane, kalles det supermåne.  Da oppleves månen som større enn vanlig, og den lyser også sterkere enn ellers. Natt til tirsdag var supermånen synlig for deler av landet.

Om du ikke fikk sett den trenger du ikke vente så lenge på neste anledning. Dagsavisen skriver at neste supermåne inntreffer allerede 26. mai.

Mange har latt seg fascinere av den ekstra store og sterke månen, og har delt vakre bilder av fenomenet på bildedelingstjenesten Instagram.

Månens avlange bane fører til at avstanden til Jorden ifølge VG varierer mellom 357 000 og 406 000 kilometer.

En vanlig fullmåne lyser hele 33 000 ganger sterkere enn himmelens klareste stjerne Sirius. Den lyser mer enn 2 000 ganger sterkere enn Venus når denne planeten skinner sterkest.

Det er ikke mange tiår siden vi trodde at fullmånen hadde egne krefter og kunne gjøre mennesker humørsyke og kanskje til og med sinnssyke. 

Det har vi for lengst avskrevet som uvitenskapelig overtro.

Men, skriver Forskning.no, en nyere dansk undersøkelse, utgitt i tidsskriftet Clinical Obesity, viser at månens syklus er forbundet med en negativ endring i barns fysiske aktivitetsnivå, blodtrykk og blodsukker.

Supermånen vi hadde natt til tirsdag fremsto som 14 prosent større enn vanlig, og lyset var opptil 30 prosent sterkere enn det er ved en alminnelig fullmåne.

Samtidig slipper atmosfæren gjennom mye rødt lys, noe som gjorde at månen kunne få en rødlig farge.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com