Hjem Kjendisnytt Så du Fredrikssons fabrikk på TV? Nå gjør serien comeback i nytt format

Så du Fredrikssons fabrikk på TV? Nå gjør serien comeback i nytt format

Del
X

Norges mest sette TV-serie blir teater, når Oslo Nye Teater i mars gir seg i kast med humorklassikeren Fredrikssons fabrikk

Mange husker nok tv-komedien Fredrikssons Fabrikk der Brit Elisabeth Haagensli, Elsa Lystad, Anne Marie Ottesen og Aud Schønemann i rollene som Kari, Oddveid, Pia og Margit jobbet på fabrikken til Magnus Härenstam i rollen som direktør Fredriksson. Handlingen i serien var lagt til en mindre norsk klesfabrikk der den svenske sjefen hadde sine daglige disputter og episoder med sine late og streikelystne ansatte. Fabrikken drives av den oppgitte svensken, direktør Fredriksson. Syerskene hans er fire norske kvinner, som er mer opptatt av å skravle og sysle med egne ting enn å arbeide. 

Oslo Nye Teater lover en humoristisk reise tilbake til 1990-tallet, når den landskjente systuen på nytt skal fylles med de velkjente karakterene fra TV. Regien for nostalgitrippen står Gunnar Eiriksson for.

Med Fredrikssons fabrikk foretar Oslo Nye Teater en nostalgisk reise tilbake til tiåret da hele Norge ventet på Lillehammer-OL. Husker du det? Da løvbiff var luksus, Haaland het Alf-Inge til fornavn, Seinfeld og Fredrikssons fabrikk gikk på TV og selv de ikke-sportsinteresserte vurderte å ta turen til det nye Vikingskipet eller Lillehammer for å oppleve Koss, Ulvang og Dæhlie.

Foto: Oslo Nye Teater

Fredrikssons fabrikk var en svensk-norsk TV-serie som ble sendt på NRK fra 1990-93, med seertall opp mot 1,5 million på det meste. Den ble etterhvert NRKs mest sette program og da serien gikk i reprise i 1997, var den fortsatt en publikumsmagnet.

Serien tar for seg hverdagen i en liten klesfabrikk, hvor de ansatte og sjefen baler med hverdagslige utfordringer. På Centralteatret blir det gjensyn med alle de kjente og kjære karakterene og vi får se hvordan det går når de får sin største utfordring hittil: å sy kostymer for OL på Lillehammer. 

Men går det egentlig an å drive klesfabrikk midt i Oslo når moderniteten og kapitalismen banker på døra? Kan man streike for bedre vilkår for fabrikkarbeidere i Bangladesh? Og hva var vel livet uten deg?

Gunnar Eiriksson regisserer Fredrikssons fabrikk på Oslo Nye

Det er Oslo Nye Teaters egen skuespiller Gunnar Eiriksson, som skal ha regien på komedien, når den får urpremiere på det intime Centralteatret 16. mars.

– Fredrikssons fabrikk er en fantastisk gryte å få lov til å røre i, fordi det er en folkekomedie som omhandler viktige og «evigvarende» kamper, uten at den noen gang slutter å være en komedie, sier regissør Gunnar Eiriksson. – Og for et univers! Tenke seg til: en norsk fabrikk som produserer norske klær i Norge, og attpåtil på Grünerløkka! Jeg gleder meg som det barnet jeg var i 1991 til å invitere Fredriksson inn i teaterfabrikken, sier Eiriksson.

Gunnar Eiriksson vil være kjent for TV-seere som bl.a. A-pressens Arvid Jacobsen i Makta og Bjørnar i Pørni. Ved Oslo Nye har han bl.a. spilt Mogge i Riket, Fest i Hva du Will, Tore i Så som i himmelen, Thomas Putnam i Heksejakt og Bulle i Doktor Proktors tidsbadekar

En herlig systue på Centralteatret

Når klesfabrikken inntar scenen på Centralteatret til våren er det med de samme gjenkjennelige karakterene fra TV-serien, nå ikledd skuespillere fra Oslo Nye Teaters faste ensemble.

De fire kvinnene rundt symaskinene spilles av Ingvild Holthe Bygdnes (Pia), Helle Haugen (Margit), Karoline Schau (Kari) og Melina Tranulis (Oddveig).

Rollen som Tommy spilles av Marius Lien, som nå spiller tryllekunstner i Kristiania Magiske Tivolitheater og i høst var redaktør Hovstad i En folkefiende. Mari Hauge Einbu, som nå medvirker i Kristiania Magiske Tivolitheater og i høst spilte John «Jack» Worthing i Hvem er Ernest, spiller Fredrikssons kone. Og direktør Fredriksson selv? Ingen ringere enn Oslo Nyes egen Andreas Stoltenberg Granerud spiller den hissige fabrikkeieren.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com