Hjem Hus og hjem Så enkelt fjerner du rust – kun ved hjelp av en flaske cola

Så enkelt fjerner du rust – kun ved hjelp av en flaske cola

Hvordan fjerne rust med cola: Et overraskende husmorsknep.

Rust kan være et plagsomt problem, enten det gjelder verktøy, kjøkkenutstyr eller bilens karosseri. Men visste du at et vanlig husholdningsprodukt som cola kan hjelpe deg med å bli kvitt rusten? Her forklarer vi hvordan cola kan brukes til rustfjerning, og hvorfor det fungerer.

Hvorfor fungerer cola mot rust?

Cola inneholder fosforsyre, en komponent som er kjent for sine evner til å oppløse rust. Fosforsyren reagerer med jernoksidet (rusten) og løser den opp, noe som gjør den enklere å fjerne. I tillegg inneholder cola også sitronsyre og karbondioksid, som begge bidrar til å bryte ned rustpartiklene.

Hva trenger du?

For å fjerne rust med cola trenger du følgende:

 • En flaske eller boks cola (vanlig, ikke sukkerfri)
 • En bøtte eller en bolle (avhengig av størrelsen på gjenstanden du skal rengjøre)
 • Aluminiumsfolie eller en skuresvamp
 • En klut eller papirhåndkle
Cola kan være en effektiv rustfjerner. Foto: Canva

Slik gjør du

 1. Forberedelse av gjenstanden: Først bør du rengjøre gjenstanden for eventuelt smuss og fett. Dette gjør at colaen kommer i direkte kontakt med rusten.
 2. Bløtlegging: Hell colaen i en bøtte eller bolle. Hvis gjenstanden er liten, kan du legge den direkte i beholderen med cola. For større gjenstander, som verktøy eller sykkeldeler, kan du fukte en klut med cola og pakke den rundt den rustne delen.
 3. La det virke: La gjenstanden ligge i colaen i minst 24 timer. For gjenstander som ikke kan senkes i cola, kan du la den fuktige kluten være på i samme tidsperiode. Dette gir fosforsyren tid til å bryte ned rusten.
 4. Skrubbing: Etter bløtleggingen, bruk aluminiumsfolie eller en skuresvamp til å skrubbe bort rusten. Aluminiumsfolien fungerer som et skuremiddel og vil bidra til å fjerne de løse rustpartiklene.
 5. Skylling og tørking: Når du har fjernet så mye rust som mulig, skyll gjenstanden grundig med vann for å fjerne rester av cola og rustpartikler. Tørk deretter gjenstanden godt for å unngå ny rustdannelse.

Tips og forholdsregler

 • Gjenta om nødvendig: For svært rustne gjenstander kan det være nødvendig å gjenta prosessen flere ganger.
 • Unngå sukkerfri cola: Sukkerfri cola inneholder ikke de samme syrene som vanlig cola og vil derfor ikke være like effektiv.
 • Bruk verneutstyr: Selv om cola er trygt å drikke, kan det være irriterende for huden og øynene i store mengder. Bruk hansker og vernebriller for sikkerhetens skyld.
 • Test først: Prøv metoden på et lite område først for å sikre at det ikke skader gjenstanden.

Hvor effektivt er det?

Mens cola kan være overraskende effektivt for å fjerne lett til moderat rust, kan det være mindre effektivt på svært rustne gjenstander. For alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med mer aggressive metoder eller spesialiserte rustfjerningsprodukter.

Å bruke cola til å fjerne rust er en enkel, billig og relativt trygg metode som kan være nyttig for en rekke gjenstander. Med litt tålmodighet og skrubbing kan du forvandle rustne gjenstander tilbake til deres opprinnelige glans. Så neste gang du ser rust, kan det være verdt å prøve denne uventede, men effektive løsningen!

Se videoen nedenfor:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com