Hjem Nyheter Så enkelt kan du avsløre hvor mye Google egentlig vet om deg – og hva de bruker informasjonen til

Så enkelt kan du avsløre hvor mye Google egentlig vet om deg – og hva de bruker informasjonen til

Alle vet at Google lagrer enorme data om alle brukerne sine. Men vet du hvor mye Google har lagret om akkurat deg?

Bruker du Google, Chrome, Gmail eller andre av Googles tjenester? Da er du nok også klar over at Google fører oversikter over alt du foretar deg. Hvert eneste søk du noensinne har foretatt deg, hvor du har vært,  eposter du har skrevet, kontaktene dine, private telefonnummer og så videre.

Alt du gjør på nettet etterlater spor. Foto: Canva

Som et ledd i Googles åpenhetspolitikk, og også som et svar på tidligere anklager om overvåking/misbruk av personlige data, har Google gjort det mulig for hver bruker å hente ut det meste av informasjonen selskapet sitter på om brukeren.

Men dette er det svært få som faktisk er klar over at man har muligheten til å gjøre. Medium.com har i en artikkel listet opp seks muligheter du har for å oppdage hvilken informasjon Google sitter på om deg. Undertegnede har testet dette på seg selv, og det er mildt sagt overraskende hvor mye selskapet faktisk har av informasjon. Enn videre så er det også overraskende hvilken informasjon selskapet sitter på som undertegnede ikke kjenner seg igjen i – da spesielt når det kommer til hvilke reklamekategorier han har blitt plassert i.

Vi tar her en rask gjennomgang av de seks mulighetene Medium.com viser til. (Vi gjør oppmerksom på at du må være logget inn med din Google-konto for å få tilgang til dataene)

1. Slik finner du ut hvordan Google ser på deg som bruker.

Når du bruker Googles produkter forsøker selskapet å opprette en profil av deg som bruker. Altså en profil basert på alder, kjønn og interesser. Dette for å kunne skreddersy brukeropplevelsen din, men også for å gjøre det lettere for selskapet å vise deg reklame du faktisk kan være interessert i. 

Ved å følge denne lenken: https://www.google.com/ads/preferences/ kommer du til en side som ser noenlunde slik ut.

Skjermdump Google

Utover det man kan forvente, altså kjønn og aldersgruppe, er det her oversikten over interesser som er vekker oppsikt. Det er disse som Google bruker for å skreddersy reklame (Google Ads) som tilbys på sider du besøker. Undertegnede var listet med 129 kategorier med interesser, og her var det mye som stemte, men også mye rart. Deriblant mye som man har vansker for å skjønne at Google mener skulle passe for en halv-lat filminteressert sofagris. Interesser som Yoga&Pilates, Skiing&Snowboarding, Surf&Swim er ikke akkurat noe undertegnede surfer bevisst etter. Men her er nok bakgrunnen at dette er interessefelt som Google mener passer for brukere av mitt kjønn og i min aldersgruppe basert på et gjennomsnitt av andre brukere. 

Ønsker du derimot en mer tilrettelagt reklameretting for deg som bruker, kan du her gå inn og slette kategorier  samt legge til andre. Men da gjør du altså jobben lettere for Google. 

2. Slik finner du ut hvilke steder Google har registrert at du har vært

I dag har de aller fleste av oss smarttelefoner med GPS. Har du en Andriod-telefon eller bruker Google-produkter på en iPhone, så registrerer Google hvor du har vært i verden – så fremt du ikke har slått av GPS’en eller har haket av for at Google ikke skal ha tilgang til å benytte seg av GPS-data.

Ved å klikke på denne lenken: https://maps.google.com/locationhistory finner du ut hvilke steder Google har loggført at du har besøkt i hvilken periode.

For undertegnede er det ikke de store utslagene her da GPS’en stort sett har vært avslått de siste 30 dagene. Men her er det uansett interessant å merke seg at man kan selv velge å slette historikken.

3. Slik finner du ut absolutt alt Google har lagret av dine Google-søk

Google tar vare på absolutt alle Google-søk du noensinne har gjort. I tillegg lagrer de også alt av Google Ads du noensinne har klikket på.

For å finne din søkehistorikk klikker du på denne lenken: https://history.google.com

4. Slik finner du alle datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett som har brukt din konto

Har du mistanke om at noen andre har benyttet seg av din Google-konto, så kan du følge denne lenken her: https://security.google.com/settings/security/activity

Da vil du finne en oversikt over hvilke duppeditter som har vært tilkoplet din Google-konto, IP-adressen som ble brukt for å kople seg på samt hvor i verden tilkoplingen ble gjort fra. Du får også en mulighet til å slette tilgangen de forskjellige duppedittene har til kontoen din.

5. Slik finner du ut hvilke applikasjoner og duppeditter som har tilgang til dine data

Ved å klikke på denne linken: https://security.google.com/settings/security/permissions får du tilgang til å se alle applikasjoner, både Googles egen og tredjeparts-applikasjoner, som har tilgang til dine data hos Google. Du får også muligheten til å se hvilken tilgang de har, og muligheten til å begrense tilgangen.

6. Slik kan du hente ut alt av data Google har på deg

Ved å klikke på denne lenken: https://www.google.com/takeout får du mulighet til å hente ut alt av data Google har lagret om deg. Det inkluderer bokmerkene dine fra nettleseren, epostene dine fra Gmail, kontaktene dine, profilinformasjonen, filene dine som er lagret hos Google Drive, bilder som er lagret, YouTube-videoene du har lagret og mye, mye mer. Velger du å gjøre dette, vil du få tilbud om laste alt ned i en zip-fil som du vil få sendt på mail som en link

Nå er det nok slik at de fleste av oss dytter vissheten om hvor mye informasjon Google faktisk lagrer om deg langt, langt bak i bevisstheten. Vi tenker som så at «Google er et såpass stort selskap at de nok ikke tar seg bryet med å gå meg nærmere i sømmene» eller » Dette er en del av prisen man betaler for å benytte tjenestene til teknologi-giganten».

Og vi får håpe at dette faktisk er sannheten – at Google kun tenker benytte informasjonen de samler inn til det de sier de skal bruke den til. Altså skreddersy reklame rettet mot deg som bruker, forbedre den personlige brukeropplevelsen din på tvers av applikasjoner og Google-kontoer samt samle inn enorme mengder med anonymisert informasjon om brukere som igjen kan tilbys tredjeparts klienter til bruk for analysering av brukervaner og trender. Uansett vil disse seks linkene gi deg muligheten til å gå selskapet nærmere i sømmene, og faktisk påvirke hva som lagres om deg – da i form av å slette enkelte data eller legge til andre.

  1. iphone

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com