Forsiden Kosthold Så gode er dadler for kroppen din

Så gode er dadler for kroppen din

Den eksotiske frukten dadler blir stadig mer populær, noe som kanskje ikke er så rart, for ikke bare smaker de kjempegodt, de kan nemlig også gjøre underverker for kroppen din.

Hva gjør dadlene med kroppen din?

Hva er så egentlig dadlene bra for? Kan de brukes til noe annet enn godteri? Ja, for hvis du bytter ut vanlig godteri med dadler så slipper du alt det raffinerte sukkeret, samtidig som du får i deg en del nyttige fettstoffer.

Hva inneholder dadlene?

Dadler inneholder en mengde sunne kostfibre og næringsmidler. Hele sju forskjellige vitaminer, deriblant c-vitamin, a-vitamin, flere b-vitaminer og mineraler som blant annet kalsium og jern. Hvilket bidrar til reguleringen av et sunt nervesystem.

Men minst like viktig som hva dadlene inneholder er hva de ikke inneholder. Eksempelvis fett og kolesterol.

Så det å starte dagen med tre dadler er ingen dum idé. De lettfordøyelige slik at de gir hurtig energi, og i kombinasjon med nøtter kan de utgjøre enten et lite mellommåltid eller en komplett frokost. Fruktsukkerinnholdet gjør dessuten at du føler deg mett, samtidig som det gir en vedvarende energifølelse utover dagen.

Dette skjer med kroppen din når du spiser dadler:

1. De beskytter mot hjerteinfarkt

Israelske forskere har i en undersøkelse kommet frem til at dadler i kombinasjon med granateplesaft kan gi en bedre beskyttelse mot åreforkalkning som kan føre til hjerteinfarkt eller slag. Det er de to fruktenes innhold av forskjellige antioksydanter som senker kroppens kolesterolnivå og forebygger forkalkninger.

Aller best virkning får du hvis du maler opp dadlenes kjerner før du spiser dem, men det gir nesten like godt beskyttelse bare å spise dem som de er også. Dessuten er det nok også det enkleste.

2. De holder magen glad

Dadler inneholder en liten mengde nikotinsyre som er effektiv i forhold til tarmproblemer. Et regelmessig inntak av dadler hjelper på tilveksten av nyttige bakterier i tamsystemet slik at tarmene er velfungerende.

Dessuten er dadler svært fiberrike og har en mildt lakserende effekt, noe som kan være lindrende ved en eventuell forstoppelse.

3. Du får bedre søvn

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men prøv selv. Spis noen dadler en time før sengetid, og du sovner lettere.

Dette er fordi dadler inneholder aminosyren l-tryptofan som produserer hormonet serotonin, som igjen påvirker humør og søvn.

4. Spis dadler når du er gravid

Graviditet kan gi mange bivirkninger, blant annet ryggsmerte, kvalme og generell følelsen av å være utilpass.

I en studie publisert i Journal of Obstetrics and Gynecology ble det påvist at gravide kvinner som spiste dadler fikk en behageligere graviditet og forløsning.

Interessant nok viste undersøkelsen også at jevnlig inntak av dadler førte til 28% mindre bruk av smertestillende under fødselen.

5. Godt for leveren

Dadler er en naturlig kilde til magnesium som er godt for kroppens celler og leveren.

Kjerneekstrakt av dadler påvirker både leverfibrose og skrumplever.

6. Gir deg falkeblikk

Har du dårlig nattsyn eller problemer med å se i mørket? Den vanligste årsaken til dette kan være mangel på a-vitamin, noe dadlene inneholder rikelig av. Du behøver ikke spise mer enn tre dadler om dagen for å få den mengden a-vitamin kroppen trenger.

I tillegg til synet er a-vitamin også godt for både hud og slimhinner.

7. Dadler lindrer allergier

Har du noen sesongbetingede allergier? I så fall bør du begynne å spise dadler.

Dadler inneholder metylsulfonylmetanen, et organisk svovel, som du sjelden finner i andre matvarer. Metylsulfonylmetanen er kjent for å ha god effekt på allergiske reaksjoner. Blant annet på typiske allergier som pollenallergi utløst av bjørk, gress og burot.

Som du ser er det mange gode grunner til å spise dadler. Ut over at de smaker godt. Ikke visste vi det var så mange fordeler med det, så del gjerne artikkelen så andre også kan få øynene opp for denne lille, men smaksrike og sunne, frukten.

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...