Hjem Nyheter Så lenge overlever koronaviruset på ulike overflater

Så lenge overlever koronaviruset på ulike overflater

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En forskergruppe har i regi av Det nasjonale helseinstituttet i USA undersøkt hvor lenge viruset overlever i lufta, på rustfritt stål, plast og papp.

Koronavirus smitter gjennom dråpesmitte, ved direkte kontakt og ved indirekte kontakt. Dråper kommer ut gjennom munn og nese når en person som er smittet hoster eller nyser, snakker eller synger.

RELATERT: Britisk virus-variant kan være mellom 10 og 50 prosent mer dødelig

Som et ledd i smittevern blir vi bedt om å vaske hendene flittig. Dette fordi viruset kan overleve svært lenge på enkelte overflater vi tar på.

Da Det nasjonale helsesinstituttet i USA undersøkte hvor lenge viruset overlevde på ulike overflater, ble artikkelen tilgjengelig på det åpne nettstedet medrxiv, hvor den kan leses av andre forskere.

En vaksine mot Koronaviruset kan være tilgjengelig om ikke altfor lenge.

RELATERT: Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom

Et av hovedfunnene er ifølge nettstedet Forskning.no at levedyktig Covid-19-virus kan finnes i lufta som en sky med fine partikler i opp mot tre timer. Til sammenligning kan visse influensa-virus i enkelte omstendigheter overleve i lufta i rundt en time.

Om viruset får satt seg på andre overflater er det imidlertid langt mer levedyktig. Det kan for eksempel skje dersom noen hoster inn i hånden og tar på et objekt.

RELATERT: FHI: – Det betyr nok at vi ikke når å vaksinere hele risikogruppen frem til sommeren

– Dette er svært viktig kunnskap for å vurdere hvordan viruset kan smitte, og hvilke tiltak som er relevante, sier Gunnveig Grødeland til forskning.no da studien ble kjent.

Grødeland er forsker ved avdeling for immunologi ved Universitetet i Oslo.

Hun påpeker at dette understreker hvor viktig det er å vaske hendene ofte. Der er ukjent hvor lenge viruset overlever på hendene, men folk flest tar seg mye til fjeset.

RELATERT: Hvilken Covid-vaksine er best?

Under testene til Det nasjonale helsesinstituttet i USA kom det frem at koronaviruset holdt seg i live i opp mot 24 timer på papp. Og aller lengst overlevelse hadde det på plast og rustfritt stål. Der fant forskerne levende virus i opptil tre døgn.

Det betyr at det kan finnes virus på ulike ting, som pappesker, kraner eller benkeoverflater i ganske lang tid, men det vil bli færre og færre virus etterhvert som tiden går.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com