Da Viggo Kristiansen var satt i fengsel begynte han arbeidsdagene sine klokka sju om morgenen. Han var så arbeidsom og flittig at han gikk under navnet «Kongen av Ila».
– Viggo er en veldig arbeidsom type. Noe av det viktigste for ham, for ikke å miste selvrespekten, var å stå opp tidlig om morgenen og arbeide hardt. Det tror jeg er grunnen til at han har overlevd, har Bjørn Olav Jahr uttalt til TV 2.
I «Prosessen mot Viggo Kristiansen», som er en av de to bøkene Jahr har skrevet om Baneheia-saken, fikk han tilgang på omfattende dokumentasjon på hvordan Kristiansens liv var under soningen.
– Det mest oppsiktsvekkende er at det ble laget en rapport ganske tidlig i soningsforløpet, som han kommer veldig godt ut av, sier Jahr til tv-kanalen.
Rapporten er skrevet av en psykiater som møtte Kristiansen fysisk og hadde flere samtaler med ham.
– Så ser det ut som Ila ikke er fornøyd med konklusjonene hennes og henter inn en ny sakkyndig som aldri møter ham. Så blir Kristiansen i stedet fjerndiagnostisert og får flere diagnoser enn hva han hadde først, sier Jahr.
Han spør seg hvorfor de forkaster rapporten og henter inn en ny sakkyndig. Jahr mener den første rapporten var «for positiv» for Viggo, og at Ila opplevde at den avvek fra hvordan de selv opplevde at Viggo var.
Likevel lot de fangen de mente var farlig pusse opp kjøkkenet, der det han en rekke kniver på veggene. Foruten at han gikk rundt med slagdrill.
Kristiansens psykolog Atle Austad bekrefter at det har vært avgjørende for Kristiansen å kunne arbeide.
– Også for sin egen del, rett og slett for å holde sin egen mentale helse på et godt sted da, sier Austad til TV 2.
Som betaling for den beundringsverdige arbeidsinnsatsen Kristiansen la ned i fengselet har han fått lommerusk. Det dreier seg om tusenvis av timer.
Får millionerstatning
I oktober 2022 ba Riksadvokaten lagmannsretten om å frifinne Viggo Kristiansen for drapene i Baneheia.
Og i desember samme år ble Kristiansen frikjent i Baneheia-saken.
Dermed var det som av mange omtales som moderne rettshistories verste justismord, et faktum.
Kristiansen hadde dermed sonet nesten 21 år i fengsel på grunn av en feilaktig dom. Nå får han 55 millioner kroner i erstatning fra staten. Dette er imidlertid lavere enn de 90 millioner kronene hans advokater opprinnelig hadde krevd. Det melder TV 2.

Brynjar Meling, Kristiansens advokat, forteller til TV 2 at de ikke er fornøyde med erstatningsbeløpet.
– Det er vesentlig lavere enn det som er krevd, og vi forbereder søksmål for å dekke differansen, sier Meling.
Til tross for skuffelsen over erstatningsbeløpets størrelse, uttrykte Kristiansen lettelse over at han nå kan begynne på et nytt kapittel i livet.
– Nå skal livet begynne, og det skal bli veldig greit, uttalte Kristiansen da han tidligere mottok et forskudd på 10 millioner kroner i erstatning.
Advokatene hans hadde argumentert for at erstatningen burde være så høyt som 90 millioner kroner, og kravet ble sendt til Statens sivilrettsforvaltning i november i fjor. Meling påpeker at oppreisningsbeløpet er for lavt, og at det ikke er lagt nok vekt på faktorer som avstandsrente.
Kristiansen er også ventet å vitne i den pågående rettssaken mot Jan Helge Andersen (43), som nå står tiltalt for å ha utført de grufulle handlingene i Baneheia-saken alene. Andersen har konsekvent nektet straffskyld og hevdet at det var Kristiansen som var den aktive gjerningspersonen. Kristiansen skal forklare seg som vitne i retten neste uke.