Mange kan være smittet av koronaviruset uten at de får symptomer. Det kalles asymptomatisk sykdom.
Overlege ved Avdeling for smittevern og vaksine ved FHI, Didrik F. Vestrheim, forteller Aftenposten at mange kan være smittet av koronaviruset uten at de får symptomer på sykdom.
Helsemyndighetene har ennå ikke tall på hvor vanlig det er med asymptomatisk sykdom, eller om det er forskjeller mellom aldersgrupper. Men Vestrheim sier til Aftenposten at det kan se ut til at rundt 20 til 40 prosent av tilfellene er asymptomatiske.

Blant dem som testes, er det nå mest smitte i aldersgruppen 20-39 år. Og mange unge har svake eller ingen symptomer. Det siste kalles asymptomatisk sykdom, forteller Vestrheim.
– Når smitten i samfunnet øker, øker sannsynligheten for å møte personer med asymptomatisk sykdom. Det er derfor viktig å holde avstand, også til personer uten kjent sykdom, skriver avisen.
Vestrheim sier at FHI regner med at en person er mest smittsom i den tidlige delen av sykdomsforløpet, ettersom virusmengden i kroppen da øker raskt og symptomene oppstår.
– Man kan være smittsom like før symptomer oppstår. Det er sannsynlig at personer med et helt asymptomatisk sykdomsforløp er mindre smittsomme. Eller de kan være smittsomme i en kortere periode. Men dette har vi ikke sikker kunnskap om ennå, sier han.
Smittetester vil også påvise korona-smitte hos personer uten symptomer på covid-19. Derfor er det viktig å få testet alle som mistenker at de er smittet, sier Vestrheim.
– Man trenger ikke ha symptomer. Vi ønsker å finne smitte også hos dem som ikke har typiske symptomer på sykdommen. Det er nyttig for å komme raskt videre i smittesporingsarbeidet og finne nærkontakter. Da unngås videre spredning, sier han.
LES OGSÅ:
- Disse fire faktorene øker risikoen for at du blir alvorlig syk av korona
- Presten la skylden for korona på homofile – nå er han selv smittet
- 108 år gamle Dagny om redselen for korona: – man får bare slappe av med litt TV