fredag, januar 22, 2021

Så mye håndsprit skal du bruke for optimal beskyttelse

Mest lest nå

Det er høysesong for forkjølelse og influensa. I tillegg sprer koronasmitten seg raskt i Norge, og stadig flere tester positivt på prøver. Bruk riktig mengde håndsprit for optimal beskyttelse.

God håndhygiene er et av de beste tiltakene vi har for å begrense smitte av influensa og koronavirus. Det viktigste er å vaske hendene godt og ofte med vann og såpe. Men antibac, eller hånddesinfeksjon, hjelper også godt.

– Håndsprit mot korona har god effekt, sier Ørjan Olsvik, professor ved UiT til NRK.


Koronaviruset har nemlig en membran rundt seg som håndspriten tar knekken på.

– Uten den membranen klarer ikke viruset å komme seg inn i kroppen, forklarer professoren.

3 milliliter i 30 sekunder

Men for at håndspriten skal fungere skikkelig, må den brukes på riktig måte. Du trenger minst tre milliliter, eller en teskje med håndsprit per runde. Du må bruke nok håndsprit til at du blir ordentlig våt på hendene. Håndspriten skal så gnis rundt på hele hånda og så skal den lufttørke i 30 sekunder.

LES OGSÅ: – Du bør unngå håndhilsing

– Hvis det er vanskelig å se for seg den mengden så tenk at du skal være fuktig på hendene i 30 sekunder, forteller Henrik Skibrek, administrerende direktør i Antibac.

To forskjellige bruksområder

Mette Fagernes, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI) forteller til NRK at håndvask og hånddesinfeksjon har to forskjellige bruksområder. Håndvask er rens under vann. Da skylles bakteriene og viruset av hendene. Hånddesinfisering dreper mikroorganismene mens de fortsatt er på hendene.

– Håndvask er best når du er møkkete eller har organiske ting som mat eller urin på hendene. Du må være synlig ren for å bruke sprit. I helsevesenet passer dette helt supert, sier hun.

– I helsetjenesten anbefaler vi desinfisering med sprit. Rett og slett fordi det tar kortere tid enn håndvask, kan gjøres tilgjengelig der det trengs, og kan utføres i bevegelse fra ett sted til et annet, sier hun videre.

LES OGSÅ: Smitteekspert: – Slik lager du din egen antibac

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter