in ,

Så mye øker bankene rentene etter Norges Banks renteheving

bank
Foto: Canva

Mange har fått brev fra banken i det siste med melding om at boliglånsrenta settes opp.

Norges Bank satte i juni styringsrenten opp med med hele 0,5 prosentpoeng. Dette er det største rentehoppet på 20 år. Styringsrenten er nå 1,25 prosent.

Bankene har raskt fulgt opp med å varsle renteheving på boliglån. 


Nordea først ute til å heve boliglånsrenten

Nordea var den første banken ute til å kommunisere renteheving. Det melder Renteradar, som sier Nordea økte utlånsrenten med inntil 0,50 prosentpoeng, og innskuddsrenten med inntil 0,60 prosentpoeng. For eksisterende kunder vil boliglånsrenten endre seg 8. august, mens innskuddsrenten først vil endre seg 24. august.

Renteradar har sett nærmere på hvor mye bankene har økt rentene med. De fleste banker har økt renten på boliglån og innskudd med inntil 0,50 prosentpoeng.

Kilde: Renteradar

Mange banker holder igjen på innskuddsrente

Banker hever raskt utlånsrenten, men flere banker har enda ikke gått ut og hevet innskuddsrenten.

DNB og et par andre banker kommuniserer ikke hva de har tenkt å gjøre med innskuddsrentene. Flere banker hever også innskuddsrenten senere enn boliglånsrentene.

Varsler videre renteøkninger

Sentralbanken varsler at renten trolig skal videre opp.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding fra Norges Bank da rentebeslutningen fra juni-møtet ble kjent.

Hun sa også at utsikter til mer varig høy prisvekst tilsier en raskere renteoppgang enn det Norges Bank tidligere har anslått. 

Prognosen for styringsrenten tilsier at renten vil fortsette å øke til rundt 3 prosent frem mot sommeren neste år.

Styringsrenten fra Norges Bank påvirker hvilken rente bankene har anledning til å gi sine lånekunder.

Økningen i boliglånsrenten fra bankene er ikke nødvendigvis lik renteøkningene fra Norges Bank. Men dersom vi for enkelhets skyld sammenligner og vet at Norges Bank inkludert juni-økningen ser for seg å øke styringsrente med 2,25 prosent frem mot neste sommer, så vil et tilsvarende hopp i boliglånsrentene tilsvarende hopp i boliglånsrenten gi en økt rentebelastning på 22.500 kroner i året per lånte million. Har man to millioner i lån gir det økte rentekostnader på 50.000 kroner i året.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Adele overrasker 65.000 fans med sin utrolige omtanke

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen om kjærlighetslivet: – Føler jeg meg sårbar og alene fordi så få vet