in

Salmonellautbrudd i Norge – stammer trolig fra vannmelon

Så langt er det påvist smitte  av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium hos 18 personer. Åtte av dem har vært innlagt på sykehus

Utbruddsetterforskningen viser at alle de 13 personene som har blitt intervjuet så langt har spist vannmelon i løpet av de siste dagene før de ble syke. Dette opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Mattilsynet anser det som svært lite sannsynlig at vannmelonene tilknyttet utbruddet fortsatt er på markedet. Samtidig sier FHI at det er for tidlig å si om utbruddet er over.

Hel vannmelon har forholdsvis lang holdbarhet på 3-4 uker. De fleste personene ble syke i perioden fra slutten av juni til midten av juli 2022.


FHI forteller at bakteriene kan sitte i skallet på melonene og kan de komme inn i fruktkjøttet ved deling og vokse der.

– For å redusere risiko for smitte bør du følge Mattilsynets råd om trygg håndtering av melon, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Rådene er:

  • Ikke bruk meloner med skader i skallet som går inn til fruktkjøttet
  • Vask melonen godt og tørk den med papir før du deler den opp
  • Vask hendene dine og utstyret godt med såpe og vann etter å ha håndtert melon
  • Oppskåret melon bør oppbevares kjølig

Folk fra hele Norge ble rammet

Folkehelseinstituttet opplyser at personene som ble rammet av utbruddet er mellom 1-87 år. 10 av dem er menn.

De er bosatt i 6 ulike fylker; Møre og Romsdal (6), Vestland (6), Trøndelag (2), Rogaland (1), Troms og Finnmark (2) og Innlandet (1).

8 av personene som ble rammet av salmonella-utbruddet har vært innlagt på sykehus. Det

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

– For tidlig å si om utbruddet er over

Av de 13 personene som er intervjuet så langt har alle oppgitt å ha spist vannmelon kjøpt i ulike dagligvarebutikker. Sporing av mistenkt produkt gjøres fortløpende.

Folkehelseinstituttet samarbeider tett med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommuneoverlegene i de aktuelle kommunene for å etterforske utbruddet.

–  Det er for tidlig å si om utbruddet er over. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Dette er salmonellose

Salmonellose er en infeksjon forårsaket av bakterien Salmonella. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.

Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat. Smitteutbrudd med salmonella er sjelden i Norge.

Forekomsten av salmonella er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land.

Importerte matvarer fra land der salmonella er mer vanlig utgjør likevel en viss smitterisiko. I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer og kan derfor også smitte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene.

Salmonellainfeksjon er vanligvis selvbegrensende og går over av seg selv uten behandling.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Flere steder i landet ventes høye temperaturer denne uka – disse hundene er spesielt utsatt for heteslag

Anne Heche er død