søndag, mai 16, 2021

Samordner åpning av hele Stor-Oslo

Mest lest nå

Det pågår et koordinert gjenåpningsarbeid for både Oslo, Rælingen, Lillestrøm og Lørenskog. Dette melder Dagbladet.

I torsdagens møte mellom kommunene på Romerike, Statsforvalteren, FHI og Helsedirektoratet, ble det klart at signalene fra helsemyndighetene er at kommunene som har vært underlagt de strengeste tiltaksnivåene kan forvente seg lettelser. Oslo kommune deltok også i møtet.


Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik tror regjeringen presenterer planene allerede i dag.

– Vi skal ut av 5A og inn på 5B med lokale innstramminger. De lokale innstrammingene skal koordineres mellom Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog og Oslo, sier Lillestrøms ordfører Jørgen Vik til Dagbladet.

Lillestrøm ligger kun 10 minutter med toget fra Oslo. Folk jobber på tvers av grensene i denne regionen, og det er ofte familie- og vennskapsbånd på tvers av kommunegrensene. Dermed mener Vik det er fornuftig å koordinere gjenåpningen.

Helseminister Bent Høie bekreftet onsdag til Dagbladet at hvilke lettelser som blir gjeldende i Viken, har mye å si for beslutningene i Oslo.

– Jeg forstår det slik at en del av Oslos begrunnelse for å vente, er for å få med Viken-avgjørelsen i sine vurderinger. Det er klokt ettersom det bidrar til bedre samordning i dette området, sa helseminister Høie til Dagbladet.

Tirsdag denne uken slapp Oslo litt opp. Kommunen åpnet da for at man kan ha ti gjester hjemme hos seg. Nasjonale retningslinjer tilsier imidlertid fem gjester, og overkjører dermed Oslo-reglene.

Det har vært betydelige innstramninger på besøk i hovedstaden, og tidligere var det kun lov å ha to personer på besøk samtidig. Samtidig ble det lempet noe i restriksjonene for barn og unge.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), uttalte at han skjønte det sikkert var flere som hadde håpet at mer ville åpne, men understreket at det må utvises forsiktighet ved for tidlig åpning, da smitten raskt kan komme ut av kontroll. Samtidig sa byrådslederen at det kunne bli aktuelt å gå til trinn 2 allerede neste uke.

Trinn 2 vil innebære en åpning av:

• Butikker, kjøpesentre, varehus og lignende
• Kafeer og restauranter
• Skjenking til kl. 22.00, med krav om matservering
• Treningssentre og lignende.
• Breddeidrett for voksne
• Idrettshaller og andre innendørs idrettsanlegg, og tillate inntil 20 personer på innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge til og med videregående skole-alder.
• Kultursteder som ikke har arrangementer, som museer, gallerier og bibliotek.
• Forestillinger og lignende i skoletiden for barn og unge på kulturinstitusjoner
• Fritidsklubber for inntil 20 personer om gangen.
• Gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer med inntil 20 personer samlet når det er faste seteplasser.

Nøyaktig hvilke lettelser som kommer i koordinert utgave for Stor-Oslo neste lørdag er ifølge Lillestrøm-ordføreren ennå ikke avklart.

Skjermdump: ECDC – smittesituasjonen i Europa

– Vi har fått klare signaler om at vi kan vente oss en pressekonferanse eller en pressemelding allerede i ettermiddag. Fra når lettelsene vil gjelde vet vi ikke ennå. Vi hadde jo selvsagt håpet allerede fra lørdag, men det kan nok hende vi må vente til neste uke, sier Ullensaker-ordfører Eyvind Schumacher til Romerikes Blad.

Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke kommentere spekulasjonene.

Regjeringen justerer regionale tiltak

Fredag formiddag ble det klart at Regjeringen nå gjør endringer i regionale tiltak. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har foretatt en helhetlig gjennomgang av de regionale tiltaksnivåene, og foreslår noen mindre justeringer.

Regjeringen opplyser på nettsidene sine at de har fulgt anbefalingen. De fleste endringene trer i kraft midnatt, natt til mandag 3. mai.

Felles for alle tiltaksnivåene

Voksenopplæringen, inkludert opplæring etter introduksjonsloven og integreringsloven, blir ikke lenger regulert i tiltaksnivåene. Det blir dermed opp til kommunene selv å bestemme hvilke tiltak som skal gjelde.

Bruk av visir kan ikke lenger benyttes av ansatte som et alternativ til munnbind i situasjoner hvor det ikke er mulig å holde avstand til besøkende. Dette fordi effekten av visir ikke er tilstrekkelig dokumentert.

Tiltaksnivå B

Ordinær undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler tillates i mindre grupper på inntil 10 personer.

Midlertidige utendørsmarkeder kan holde åpent.

Antall personer som kan være til stede ved begravelser, bisettelser og seremoni ved grav begrenses til maksimalt 50 personer. Denne endringen trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 10. mai.

Tiltaksnivå C

Svømmetilbud til kommunens innbyggere tillates

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter