Hjem Kjendisnytt Samuel Massie forteller om alle diagnosene han fikk som barn

Samuel Massie forteller om alle diagnosene han fikk som barn

Diagnostisering av barn er en skummel trend.

Samuel Massie ble norgeskjent da han var om bord på båten Berserk som forliste under en ekspedisjon i Antarktis i 2011. Det var kun Samuel og Jarle Andhøy som returnerte fra den dramatiske turen. De tre andre som var med, ble aldri funnet igjen.

Samuel har også deltatt i programmet «Skal vi danse», samt vært programleder for en rekke andre tv-programmer. Blant annet serien «Samuel og bestefar».

Bergenseren har blitt en populær tv-skikkelse i de norske hjem, og nå forteller han åpent om hvordan han gjennom skoletiden gikk fra diagnose til diagnose.

Jeg ble et problem

I TV 2-programmet «En kveld hos Kloppen» tidligere denne uken fortalte Massie om hvordan skolen ble en plass hvor han bare følte nederlag.

«Skolen ble et sted der jeg ikke strakk til. Og det førte til at jeg ble et problem for skolen, som gjorde at jeg ble et problem hjemme, og til slutt ble jeg problemet. Og det er ikke noe hyggelig å føle på», sa han.

Av diagnoser fikk Massie blant annet dysleksi, konsentrasjonsvansker, og forskøvet døgnrytme. Han forteller at alle diagnosene gjorde at han følte seg syk og mistet all skolelyst.

Nå slår han et slag for færre diagnoser blant barn og ungdom.

Ifølge Nettavisen uttaler Massie at skolene er alt for opptatt av å finne en diagnose.

«Det er trist å se at det er så mange unge som får kastet diagnoser etter seg. Jeg opplever at skolene er mer opptatt av å jakte en diagnose enn å faktisk finne ut av hvordan man kan gjøre situasjonen bedre. Det er skummelt å se, for dessverre alt for ofte ser jeg at diagnosene blir brukt som hvileputer for elevene, slik jeg selv lente meg på mine.»

Betyr ikke alltid at man er syk

Massie som ble diagnostisert med konsentrasjonsvansker på skolen, mener at man ikke bør være så opphengt i diagnoser, selv om en elev er umotivert eller lite interessert i fagene.

«Bare fordi man ikke viser uendelig mye interesse til det som foregår på skolen, betyr ikke det at man er syk. Men dessverre når alle hele tiden forteller deg at du er syk, så begynner du selv å undre. Men jeg seilte til Antarktis og sto bak roret i to døgn i strekk og navigerte mellom isfjell, noe som krevde intens konsentrasjon. Og etter det forsto jeg gjerne at det kanskje ikke var diagnosene som hadde herredømme over mitt liv, men heller motsatt», sier Massie.

Nå håper Samuel Massie at hans erfaring, historie og mening kan få noen som styrer til å tenke seg om. Han har gitt ut boka «Hold fast» som skal inspirere barn og unge til ikke å gi opp selv om de ikke mestrer skolen, og han ber samtidig om en endring av det tradisjonelle norske skolesystemet.

Deler du synspunktet til Samuel Massie? Er vi for snare med å stille diagnoser på barna våre? Trykk i så fall på deleknappen og spre budskapet hans!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com