Hjem Nyheter Sanksjonene trappes opp: Nå nektes russiske skip adgang til norske havner

Sanksjonene trappes opp: Nå nektes russiske skip adgang til norske havner

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Norge har innført sanksjoner mot Russland som en følge av invasjonen av Ukraina og fra og med søndag 8. mai, kan ikke russiske fartøy anløpe norske havner.

Havneforbudet innebærer at det fra 8. mai er forbud mot å gi russiskflaggede fartøy adgang til havner.

Forbudet gjelder for skip over 500 bruttotonn som seiler kommersielt i internasjonal fart, yachter og enkelte lystfartøy og fritidsfartøy. Også russiske skip som er omregistrert til annet flagg etter 24. februar vil være omfattet.

Forbudet gjennomføres for havner på Fastlands-Norge. Forbudet omfatter ikke fiskefartøy og vil normalt heller ikke omfatte søk- og redningsfartøy eller forskningsfartøy.

– Norge gjennomfører nå forbudet mot russiske skipsanløp. Kystverket har fått et overordnet ansvar for informasjon og varsling. Et godt samarbeid mellom involverte etater og organisasjoner er sentralt, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

🇳🇴 Gratulerer hjerteligst med 8. mai, dagen som både er vår frigjøringsdag, og vår veterandag!🌹🌹🇳🇴🇳🇴🇳🇴 Det var sterkt…

Posted by Bjørnar Skjæran on Sunday, May 8, 2022

Kystverket opplyser at de har etablert en varslingsfunksjon i SafeSeaNet Norway (SSN) som vil varsle ankomsthavn og andre myndigheter hvis et fartøy med russisk flagg melder ankomst til havn i Norge.

Havnene vil være sentrale i den praktiske gjennomføringen av havneforbudet. Kystverkets sjøtrafikksentral i Vardø vil være et kontaktpunkt for havnene dersom de har spørsmål knyttet til konkrete russiske fartøy som er i norske farvann.

Politiet vil også bistå havnemyndighetene med å sikre at forbudet overholdes, dersom dette blir nødvendig.

Ved gjennomføringen av havneforbudet i Norge ble det gjort enkelte tilpasninger. Til forskjell fra EU har Norge valgt å spesifisere at alle fiskefartøy er unntatt. Havneforbudet er ikke til hinder for at fiskefartøy eksempelvis kan lande fisk og gjennomføre mannskapsbytter. Det kan imidlertid også her være andre restriktive tiltak som kommer til anvendelse.

– Det er ingen tvil om at Norge slutter opp om sanksjonene som nå rammer det russiske regimet, men vi er også forpliktet til å samarbeide om forvaltningen av fiskebestandene i Barentshavet, sier Skjæran.

Fartøy som har behov for hjelp og søker nødhavn, nødhavnanløp av hensyn til maritim sikkerhet eller for å redde liv til sjøs er også unntatt. Dermen kan russiske fartøy som er omfattet av sanksjonene få adgang til havn dersom det er et nødstilfelle.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com