Hjem Dyr Sjokkerende bilder viser den brutale sannheten bak elefantridning

Sjokkerende bilder viser den brutale sannheten bak elefantridning

av Eivind Skår Ertesvåg

Har du noen gang drømt om å reise til eksotiske land og nyte naturen fra ryggen til en elefant? Elefanter er fascinerende og mektige dyr, det høres så klart forlokkende og spennende ut.

Men, og det er et stort men rundt dette temaet. Få vet hva som egentlig skjer med elefantene når turistene ikke er tilstede. Det er på tide å få øynene opp for hvordan disse elefantene behandles i visse deler av verden. 

Hvilke land gjelder dette da? Spesielt Thailand og India er kjent for sin makabre behandling av elefanter. I disse landene skal du tenke deg om to ganger før du bestiller en tur på ryggen til elefanten. For hva gjør du når du betaler for en tur? Jo, du støtter direkte måten disse landene driver dyrehold på!

I fjor ble det delt en rekke grusomme bilder på Facebook som viser hvordan disse dyrene blir behandlet.

Vi må advare mot sterke bilde lenger ned i artikkelen. Tåler du ikke å se bilder av mishandlede dyr bør du stoppe å lese nå. Men selv om du ikke klarer å se alt selv, bør du dele artikkelen slik at flere blir oppmerksom på dette.

En typisk reklame for elefantridning kan være slik som dette bildet. Det ser da svært så idyllisk ut. Men det kreves en del «arbeid» med elefantene før de tillater at du som turist sitter deg på ryggen deres.

Foto: Pixabay

Elefanter er i utgangspunktet ville dyr som lett kunne skadet et menneske. Men hvordan får de da disse ville dyrene til å gjøre som de vil? Det finnes selvfølgelig flere metoder. Akkurat som med andre dyr, for eksempel hunder. Man kan oppdra dyrene til å bli lydige og tamme på humane måter. Men man kan også ta snarveier å temme dyr med bruk av vold og redsel. Det er akkurat dette disse landene er beryktet for.

Organisasjonen Fighters Against Animal Cruelty jobber tett med denne saken. De har studert og opplevd hvordan elefantene i India og Thailand blir behandlet. I en post på Facebook har de beskrevet den grusomme virkeligheten.

Den barbariske tradisjonen: ‘breaking the spirit’.

«Phajaan eller «knuse» er den tradisjonelle asiatiske metoden for å torturere unge elefanter. Tortureringen er et ledd i å få elefantene til å underkaste seg mennesker. Elefantene blir satt i bur, sultet, slått, stukket og blir holdt våken i dagevis helt til de er lydige nok.

Mange, spesielt de med sterk vilje, vil dø på grunn av sjokk, mangel på vann, stress og/eller alvorlige skader. Torturen stopper ikke før de er totalt underkastet menneskene.

Babyelefanter blir fjernet fra mødrene sine i svært ung alder. Vanligvis når de er mellom tre til seks år, men også tidligere. Etter at en ung elefant er fjernet fra familien sin er målet med Phajaan-programmet å knuse viljen eller ånden deres. Babyene blir holdt i små bur som ligner på de burene som blir brukt til griser.

Føttene deres blir bundet med tau. Leddene blir strekt ut. De blir rutinemessig slått med skarpe metallstenger og andre verktøy. Elefantene blir konstant skreket til samtidig som de sultes ut. Oksekroker (et verktøy brukt i de fleste tilfeller) brukes til å slå hodene deres, kutte dem eller ødelegge ørene.

Neste gang du ser en asiatisk elefant brukt til turistturer, filmer, sirkus eller annen form for underholdning; se godt etter på ørene deres. Elefanter som blir mishandlet har ofte opprevne eller deformerte ører. I mange tilfeller kan man også se arr i pannen.

Det er usikkert hvor mange elefanter som fanges og tortureres hver år. Men selv om det er ulovlig å fange ville elefanter så fortsetter det å skje.

En ting er i alle fall sikkert. Dersom alle turister hadde sluttet å ri på elefanter så ville det ikke ha eksistert et marked for det. Alt handler om penger. Finnes det mennesker som tjener penger på å mishandle dyr så vil det forsette.

Om vi alle boikotter elefantridning og sirkuser som profitterer på å mishandle elefanter så gjør vi dyrene en stor tjeneste!

DEL denne informasjonen videre. Det er mange av oss nordmenn som besøker disse landene, og sannsynligvis mange av oss som direkte sponser denne næringen! 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.